‘Kasırga çirkin gerçekleri ortaya çıkardı’

The Sunday Times, ‘ABD’nin yumuşak karnı’ başlıklı yorum yazısında, kasırga felaketinin ABD’nin ekonomik başarı hikayesinin altındaki karanlık gerçekleri ortaya çıkardığını savundu.

The Sunday Times; “Dünyanın en büyük ekonomisi olarak görülen, girişimciliği ve dinamizmi ile hepimizi hayran bırakan ABD, zengin ile yoksul, beyaz ile siyah arasındaki uçurumun devasa boyuta ulaştığı bir toplum ortaya çıkardı” diye yazdı.

“Sınıf atlamanın durakladığı, gettoların varlığını sürdürdüğü bi 21’inci yüzyıl ABD’si var karşımızda. Bu gerçeğin en çarpıcı olarak yaşandığı yer ise New Orleans” diyen gazete halkın yoksulluğunu şöyle anlattı:

“Çoğunluğunu siyahların oluşturduğu nüfusun üçte biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bu, Amerikan altı sınıfı gerçeğini ve yüzeyin hemen altında duran suç ve şiddet eğilimini koyuyor ortaya. Söz konusu kesim, ekonomik ve toplumsal açıdan bir geleceği olmadığını düşünüyor ve istatistikler de bunu doğruluyor. İşsizlik oranlarına bakıldığında, siyahların yüzde on ile beyazların iki katı olduğu dikkat çekiyor. Siyah gençlerin üçte biri işsiz. Bu oran da işsiz beyaz gençlerin üç katına tekabül ediyor. Siyahlar işsiz olmalarını, hapse girenlerin daha çok kendileri olmasını hep siyah olmalarına bağlıyor.”

The Independent on Sunday de başyazısında. “Katrina ABD ile ilgili çirkin gerçekleri ortaya çıkardı”  diyen gazete, Başkan Bush’u şöyle eleştirdi:

“Sele karşı önlem almak için oluşturulan fonlar onun döneminde azaltıldı. Büyük bir felaketin yaklaşmakta olduğuna ilişkin uyarıları dikkate almayan oydu. Bir ABD şehrinin hızla kaosa sürüklendiği gerçeği karşısında harekete geçmekte ağır davranan yönetimin başında o var. Felaket karşısında yetersiz kalan dünyanın en güçlü ordusunun baş komutanı olan da o…”

“Geçen yılki seçimde, seçmenin Bush ile Kerry arasında yapması istenen en önemli tercihlerden biri, iki adayın gelir dağılımı politikalarıydı. Ancak ABD, özellikle siyahların içinde bulunduğu yoksulluk gerçeğini gözardı etti” diyen gazete, “Bunun sonucu olarak, sivil haklar hareketinin 40 yıl ardından, ırk ayrımı, ABD toplumunun en önemli fay hattı olmaya devam ediyor. Geçen hafta yaşananlar, zayıf bir Başkan ve yanlış politikalarının, bu gerçeği gözardı etmeye devam ettiğini çıkardı ortaya” diye devam etti.

1113760cookie-check‘Kasırga çirkin gerçekleri ortaya çıkardı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.