Seçimlerde yine favori Mübarek

Seçimdeki 8 rakibi de Mısır kamuoyunda tanınan isimler olmayan Hüsnü Mübarek’in seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Siyasi yorumculara göre Mısır halkı seçimleri sonu belli bir yarış olarak görse de 18 günlük kampanya döneminde ülkenin sosyal ve ekonomik sorunları konusunda canlı bir tartışmaya tanık olundu.

Arap İsrail sorunu gibi jeopolitik konuların damgasını vurduğu önceki seçimlerin tersine, bu kez işsizlik, yolsuzluk, zayıf kamu hizmetleri gibi sorunların tartışıldı ve Mübarek ilk kez icraatını savunmak zorunda kaldı.

MÜBAREK’İN PROPAGANDASI

Mübarek son derece iyi örgütlenmiş seçim kampanyasında, devlet tecrübesini ve çalkantılı bir bölgede yer alan Mısır’a getirdiği istikrarı ön plana aldı. Mübarek’in rakipleri ise ülkede şu an yürütülen ve ilk kez çok adaylı cumhurbaşkanlığı seçiminin önünü açan reformlardan daha çok radikal düzenlemeler vaat etti.

Mısır’da daha önceki seçimlerde parlamento bir aday belirler daha sonra bu ismin cumhurbaşkanlığı referanduma sunulurdu. Mübarek önderliğinde çıkarılan yeni seçim yasası bazı eleştirilere hedef olmakla birlikte, Mısır siyasi kültüründe bazı değişikliklere kapı aralamış görünüyor. Uzmanlar Mısır’da liderlerin neredeyse tanrı gibi görüldüğüne, ancak artık Mübarek’in medyada eleştirildiğine sık sık tanık olunduğuna dikkat çekti.

Mısır seçim komisyonu, seçimlerde bağımsız gözlemcilerin görev almasının önünü açan bir mahkeme kararını kabul edemez olarak niteledi. Hükümet tarafından atanan komisyonun başkanı, seçimde sadece yargıçların, adayların ve adayların temsilcilerinin görevli olacağını açıkladı.

1113750cookie-checkSeçimlerde yine favori Mübarek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.