KKM kararı sonrası dolar yükselişte

Dolar haftanın ilk gününe 27,17 TL’den başladı. Euro ise yatay seyirde, 29,57 TL’den işlem görüyor. İktisatçı Mahfi Eğilmez, KKM hesaplarından çıkış için atılan adımları sosyal medya hesabından değerlendirdi. Eğilmez, KKM’yi iktisatta “ponzi” olarak adlandırılan saadet zincirine benzediğini belirterek ” Ponzi Oyunu benzeri düzenlemeler gerçek ortaya çıktığında acı bir şekilde sonlanır” ifadesini kullandı. İktisatçı Mustafa Sönmez ise “Sıkı durun” dedi. Peki Dolar ve Euro haftaya nasıl başladı?

DOLAR VE EURO HAFTAYA YÜKSELİŞLE BAŞLADI
Merkez Bankası’nın faiz kararları sonrası döviz kurunda başlayan dalgalı hareket bu hafta da devam ediyor.
28 Mayıs’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunun ardından yükselişe geçen ve Merkez Bankası’nın faizi önce 650 baz puan, ardından 250 baz puan daha yükseltme kararına rağmen artan döviz kurunda hareketlilik devam ediyor.

EĞİLMEZ: PONZİ OYUNU BENZERİ DÜZENLEMELER GERÇEK ORTAYA ÇIKTIĞINDA ACI BİR ŞEKİLDE SONLANIR
Eğilmez “KKM kararı alındığında o kararı alkışlayanlar şimdi alınan kararları sorguluyor. Ponzi Oyunu benzeri düzenlemeler gerçek ortaya çıktığında acı bir şekilde sonlanır. Fon Romanımın kapağında bir Çin Atasözü var: “Kara gömülen ceset yazın ortaya çıkar.” dedi.

Eğilmez attığı başka bir Tweet’te ise kararın vatandaşları yastık altına yönlendirebileceğini belirterek şöyle dedi:

“KKM konusundaki son düzenlemeler, dövizlerin yastık altına çekilmesine yol açabilir. Sermaye hareketlerinin serbest olduğu, parası rezerv para olmayan bizim gibi ekonomilerde faizi doğru belirlemezseniz olacağı budur.”

KKM’yi Bitirmek İçin İlk Adım
Dün gece alınan kararla yabancı para mevduattan KKM’ye dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son verildi. Düzenlemeye göre vadesi gelen KKM hesaplarını TL mevduata geçiremeyen bankalar düşük faizli devlet tahvili alacak.

Sıkı Durun!
Ekonomist Mustafa Sönmez ise, Merkez Bankası’nın Kur Korumalı Mevduatla ilgili aldığı kararı için “Yarın sıkı durun” yorumunu yaptı ve dolarda yaşanacaklara dikkat çekti.

Sönmez yayınladığı mesajında;

“Erdoğan, iktidarda kalmak uğruna, enflasyonu patlatma pahasına KKM diye birşey uydurdu ve yaklaşık 700 milyar TL rantiyelere aktarıldı. İktidar cepte, şimdi KKM’den dönebiliriz! Kolay mı? 3,5 trilyon TL KKM’de Önemli bir kısmı güvenli liman diye dövize yönelecek. Yarın sıkı durun.”

2711530cookie-checkKKM kararı sonrası dolar yükselişte

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.