KKTC siyaseti karış(tırıl)ıyor mu?

KKTC’de siyasi tansiyon bir anda ısındı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Ankara’da bazı görüşmeler yapılması, KKTC siyasetinde ani harekete neden olmuşa benziyor.

UBP eski Genel Başkanı ve Lefkoşa milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu’nun Ankara’da yaptığı sürpriz temaslar, siyasi kulisleri hareketlendirdi. Bütün gözler, Ertuğruloğlu’ndan gelecek açıklamaya kilitlendi.

Ankara’dan kaleme aldığım bu yazıda, sizlere olayın gerçek içyüzünü aktarmam hiç de kolay değil. Ankara kulislerinin bu konuda çok ketum davrandığını bilmenizi istiyorum. Ayrıca, bu önemli görüşemenin, geleceğe ilişkin sinyaller içerdiğini de bilmemiz gerekiyor.

Bildiğimiz gibi, KKTC Cumhurbaşkanlığı seçim süreci başladı. KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, UBP adayı olarak yola çıktı. Başbakan Eroğlu’nun adaylığını erken açıkladığını düşünen Ankara’da bazı odaklar var. Cumhurbaşkanı Talat yanında kulis yapan bu odaklar, Başbakan Erdoğan üzerinde bir etki yaratabilir mi bilemiyorum. Ancak, Tahsin Ertuğruloğlu’nun önce Kıbrıs işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Sayın Cemil Çiçek ile görüşmesi çok manidardır.

UBP’nin ağır toplarından Tahsin Ertuğruloğlu’nun önce Sayın Cemil Çiçek ile görüşüp arkasından Başbakan Erdoğan ile randevuyu Sayın Çiçek’in aldığı çok büyük ihtimaldir. Eroğlu sonrası UBP Genel Başkanlığı’nda ismi geçen Tahsin Ertuğruloğlu’nun bu konuda AK Parti ve Türkiye Hükümetinden destek istemesi doğaldır. Ancak, Başbakan Eroğlu’nun Ertuğruloğlu’nun partinin başına geçmesine sıcak bakacağını hiç sanmıyorum.

Daha önceleri Tahsin Ertuğruloğlu’nun KKTC’de yeni bir parti kurması için kendisine öneri getiren odaklara Tahsin Ertuğruloğlu’nun olumlu yanıt vermediğini biliyoruz. Ancak, Başbakan Eroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı’na giderken partinin başına bir emanetçi ataması planı varsa, bunu Tahsin beyin kolay kabul edip yutması zordur. İşte Ertuğruloğlu-Erdoğan görüşmesinin arka planı da bununla ilgildiir.

Tahsin Ertuğruloğlu, KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde üçüncü bir aday olarak karşımıza çıkar mı bilemeyiz. Ben hiç tahmin etmiyorum. Ancak, aday olursa şansı hemen hemen hiç yoktur. Bu nedenle, kendisini bu sürece sokmaz. Ancak, UBP içinde muhalefet hareketi başlatması ve Genel Başkan olamazsa zaman içinde UBP’den kopmaı gibi bir seçenek ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu nedenle, şimdilik Ertuğruloğlu’ndan süroriz bir çıkış beklemek doğru değil. Ancak, UBP içinde Genel Başkanlık yarışına girdiği ve bu konuda Ankara’nın desteğini aldığı da kesindir. Ertuğruloğlu-Erdoğan görüşmesinin bununla ilgili olması çok büyük olasılıktır.

KKTC siyasetini önümüzdeki günlerde hareketli günler bekliyor.

______________________

* Siyaset Bilimci Doç. Dr.

671090cookie-checkKKTC siyaseti karış(tırıl)ıyor mu?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.