KKTC’de asgari ücret kavgası…

Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis, bugün yaptığı yazılı açıklamada, dört toplantı yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyelerinin tüm asgari ücretlilerle alay ederek, tiyatro oyunu sahnelediğini savundu.
Seyis, aylık brüt 47 TL yapılan artışın, sosyal güvenlik kesintilerinden sonra 40 TL’ye düşeceğine ve bunun da oy birliğiyle yapıldığının açıklanmasının ilginç olduğuna işaret ederek, “Bu artışın günlüğü 1.3 TL’dir ve 2 TL olan bir litre süt bile alınamaz” dedi.

1237 TL’nin 2009’un ilk ve son Asgari Ücreti olarak belirlendiğini ifade eden Seyis, buna göre yeni asgari ücretin işçilerin eline geçecek net tutarının 1076 TL olduğunu kaydetti. Seyis, Bu miktarla bir işçinin ailesiyle birlikte insani koşullarda yaşamasının imkansız olduğuna işaret ederek, işçilere, açılık ve sefalet ücretinin reva görüldüğünü ileri sürüp bu anlayışı kınadı.
Mehmet Seyis, alınan kararın Komisyonda asgari ücretliyi temsil edenin olmadığının bir kez daha görülmesine neden olduğunu savunarak, “Dört toplantı sonucunda günde 1.3 TL net bir artışı onaylayan komisyonun işçiyi de temsil etmesi kabul edilemez. Bu komisyon olsa olsa sermayeyi temsil etmiştir” ifadesini kullandı.

Seyis, İşverenler Sendikası Başkanı’nın, kendilerine günde 1 çiklet parası artışı verirken bile “dalga geçerek”, “verebileceğimizin en çoğunu verdik” dediğini savundu sendika başkanı ve onun gibi işverenlere karşı, özel sektör işçilerini sendikalaşmaya davet etti. Seyis, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndaki işçi temsiliyetini ancak böyle gerçekleştirmenin mümkün olduğunu kaydetti.

Dev-İş Genel Başkanı Mehmet Seyis, Hükümet’e de 2010’un ilk Asgari Ücreti’nin 1 Ocak’ta yürürlüğe girmesi için derhal çalışmaya başlaması çağrısı yaptı. Seyis ayrıca, Hükümet’in, özel sektörde çalışanların da işten atılma korkusu duymadan sendikalaşmasını sağlayacak pratik önlemler alması gerektiğini belirtti.

1220330cookie-checkKKTC’de asgari ücret kavgası…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.