Kındılçeşme’ye özel sektör duvarı!

Bunaltıcı sıcaklarda Antalyalıların kamp yaparak denize girebileceği son alan olan Kemer’deki Kındılçeşme, bölgeyi kiralayan özel şirket tarafından duvarlarla çevrildi. Kındılçeşme sahilinin taşlarıyla örülen duvara Antalyalı çevre örgütleri sert tepki gösterdi. Antalya halkının denizle buluştuğu diğer soluklanma alanları olan Kargıcak ve Çaltıcak plajlarının da önümüzdeki günlerde benzer kaderi paylaşacağı belirtildi.

Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı’nın denizle birleştiği noktada yer alan Kındılçeşme, 2 Eylül 2005’te Bakanlar Kurulu kararıyla milli park statüsünden çıkartılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiş, ardından 10 yıllığına özel sektöre kiralanmıştı. Bu kiralamanın ardından çitlerle çevrilerek halkın kullanımına kapatılan alanda başlatılan inşaat çalışmalarına tepki gösteren TEMA Vakfı, TTKD ve diğer çevre örgütleri 13 Haziran’da düzenledikleri mitingle gelişmeleri protesto etmişlerdi.

ANTALYA HALKI BAKANLIĞIN PLANINI İSTEMİYOR

Bölgedeki son çadırlı kamp alanının özel mülkiyete alınarak tarumar edildiğini söyleyen Türkiye Tabiatını Koruma Derneği ( TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, yapılan plan değişikliği ile ‘çadırlı kamp alanı’ konumundaki Kındılçeşme’nin, ‘kamp alanı’na dönüştürülerek yapılaşmaya açıldığını belirtti. Gündüz, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 5/01/2009 tarihli Antalya Beydağları Uzun Devreli Gelişim Planı Revizyon tadilatı ile buna bağlı olarak 1/1000’lik Kültür ve Turizm Bakanlığı Uygulama Planının Antalya halkı tarafından istenmediğine dikkat çekti.

ÇALTICAK VE KARGICAK’A BENZER UYGULAMA GELİYOR

Kındılçeşme ve Göynük’te yaşanan katliamların önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarılacak olan büyük ve küçük Çaltıcak’la Kargıcak 1 ve 2 kamp alanlarında da yaşanacağına dikkat çeken Gündüz, bu alanlarla ilgili uygulama planları olduğuna dair duyumlarının olduğunu belirterek “buna asla izin vermeyeceğiz” dedi. Antalya’nın 1980’li yıllarda çıkarılan Turizmi Teşvik Kanunu çerçevesinde birçok doğal değerini kaybettiğine değinen Gündüz, yerel halkın kıyılardan uzak, doğal değerlerden yoksun ve çarpık yapılaşmayla kaderine terk edildiği vurguladı. Bu uygulamaların son örneğinin Kındılçeşme ve Göynük’te ortaya çıktığı öne süren Gündüz, bu iki alanda doğanın acımasızca tahrip edildiğine ve bölge halkının hiç yerine konularak alay edildiğini söyledi.

Tahrip belgesi 1
Duvarlarla çevrilen Kındıl Çeşme


Tahrip belgesi 2

Tamamen taş duvarlarla halka kapatılan Kındıl Çeşme.

Tahrip belgesi 3
Kıyıya örülen taşlar doğal sahil-kıyı alanlarından toplanıp getirilmiş ve kıyı ayrıca tahrip edilmiş bir Kındıl Çeşme.

Tahrip belgesi 4
Kındıl Çeşme’nin orman dokusunda neler olduğunu araştırmaya giden Antalya demokratik kitle örgütleri temsilcilerinin yerinde tespit ettikleri alanda tahrip. Yanda ve arkada çalılık dedikleri kesilmiş tipik Akdeniz bitki örtüsü maki

1074030cookie-checkKındılçeşme’ye özel sektör duvarı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.