Kırgızistan’da muhalefete baskı

Muhalif hareketin önde gelen isimlerinden eski meclis başkanı Ömürbek Tekebayev’in lideri olduğu Ata Meken Partisi, iktidarın, muhelefete yönelik baskılarına tepki gösterdi.

Tekebayev, baskılar konusunda sessizliğini korurken, parti kaynakları bu konuda geniş açıklamanın gelecek günlerde yapılacağını dile getiriyorlar.

Aynı kaynakların verdiği bilgiye göre Ata Meken Partisi’nin, ülkenin ikinci büyük kenti Oş’taki bölge şubesi geçen hafta saldırıya uğradı. Geceyarısı ışıkları kesilen parti binasına gelen kimliği belirsiz bir grup, parti binasını tahrip ederek kaçtı.

Calalabat eyaletinde de polisin parti üyelerini takip altına aldığı ve bu duruma son verilmemesi halinde bölgede yeniden mitinge başlanacağı belirtildi.

Başkent Bişkek’te de yine bir parti üyesinin istihbarat servisi tarafından zorla gözlem altına alınarak savcılık izni olmadan sorgulandığı ve halen gözlem altında tutulduğu ifade edildi.

Öte yandan gerek başkentte, gerekse diğer kentlerde muhalefetin mitingine katılan kamu çalışanlarının işlerine son verildiği, iktidara destek mitingine katılanların ise ödüllendirildiği öne sürülüyor.

Alınan bilgilere göre bu uygulamadan ilk nasibini alanlar ise basın mensupları ile sanatçılar oldu.

Kırgızistan devlet radyo-tv kuruluşu KTR’de yönetimin, son günlerde bazı çalışanları işten çıkardığı, bazı çalışanlara da başta kınama ve uyarı olmak üzere çeşitli idari cezalar verdiği belirtiliyor. Aynı durumun Devlet Filarmonisi’nde de yaşandığı dile getiriliyor.

Muhalefet mitinginin üzerinden yaklaşık on gün sonra başlayan ve özellikle bazı kamu kurumlarında yönetim kademesinde görev yapanların işlerine son verilmesi uygulaması ise tepkilere yol açıyor.

Siyasi gözlemciler ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de olanları, ”insan haklarını çiğnemek” olarak nitelerken, iktidarın bu kararı gözden geçirmesi gerektiğini dile getiriyorlar.
 
 

 

1141410cookie-checkKırgızistan’da muhalefete baskı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.