Kritik seçimde ilk oylar yurt dışından: Sandıklar 27 Nisan’da kurulacak

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi yaklaşırken ilk oylar yurt dışında kullanılacak. Sandıklar yurt dışında 27 Nisan’da kurulacak, 3 milyon seçmen 9 Mayıs’a kadar oy kullanabilecek.
Yücel ÖZDEMİR / Evrensel Köln – Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminin gerçekleştirileceği 14 Mayıs yaklaşırken, yurt dışında oy verme heyecanı ise 27 Nisan’da başlayacak. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyondan fazla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gümrük kapılarında, bulundukları ülkelerdeki başkonsolosluklarda veya oy kullanma merkezlerinde 9 Mayıs’a kadar oy verebilecek.
Seçmenler, başkonsolosluklarda ve diğer merkezlerde iki oy pusulası ile kabine girerek, tercihlerini yapacak. Pusulalardan birinde cumhurbaşkanlığı seçimi adayları yer alırken, diğerinde ise milletvekili seçimi için partilerin isimleri ve amblemleri bulunacak. Tercih yapıldıktan sonra, her iki pusula tek bir zarfa konarak, seçim sandıklarına atılacak.
Yurt dışındaki diğer sandıklarda olduğu gibi, Almanya’da da kullanılan oylar, seçim sürecinin sona ermesinin hemen sonrasında ve oy sayımı yapılmadan, mühürlü çuvallarla THY’ye ait uçaklarla Ankara’ya gönderilecek. Tüm oy torbaları, burada Türkiye genelindeki oy kullanma işlemi sona erene kadar muhafaza edilecek ve 14 Mayıs’ta (Ve cumhurbaşkanlığının ikinci tura kalması durumunda 28 Mayıs’ta) Türkiye’de oy verme işleminin sona ermesinin ardından sayılmaya başlanacak.
BU SEÇİME KADAR EN ÇOK AKP OY ALDI
Türkiye’de yapılan seçimlere yurt dışında yaşayan seçmenlerin oylarının 2014 sonrasında eklenmesiyle birlikte, özellikle en çok seçmenin bulunduğu Almanya’daki Türkiye kökenlilerin siyasi tercihi çok önem taşımaya başladı. Hem siyasetçiler hem de siyaset uzmanları, başta Almanya olmak üzere yurt dışından gelecek oyların cumhurbaşkanlığı seçiminde ve milletvekili sayısında dengeleri değiştirebilecek derecede rol oynadığını savunuyor.
Yurt dışında 24 Haziran 2018’de yapılan seçimlerde kayıtlı seçmen sayısı 3 milyon 44 bin 837 olarak belirlendi, ancak bunlardan 1 milyon 525 bin 279’u oyunu kullandı. Katılım yüzde 50 olarak tespit edilirken, bu oran Almanya’da yüzde 45.7 oldu. Katılımın bu kez daha da yükselmesi bekleniyor.
Türkiye Araştırmaları Merkezi (CATS) ve Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK) gibi kurumlar tarafından yapılan araştırmaların sonucuna göre, Almanya’da yaşayan Türkiye vatandaşlarının önemli bir kısmı Almanya seçimlerinde ağırlıklı olarak sosyal demokrat ve sol partileri tercih etmelerine rağmen, Türkiye seçimlerinde oylarını AKP’den yana kullanıyor.
AKP’nin 1 Kasım 2015 seçimlerinde Almanya’da aldığı oy oranı yüzde 59.7 olmuştu. HDP’nin 15.9 oyla iktidar partisini izlediği sonuçlara göre, CHP yüzde 14.7 ile üçüncü sırada yer bulabilmişti.
2018 seçimlerinde ise AKP yüzde 55.7 alırken, CHP yüzde 15.6, HDP de yüzde 14.8’le en çok oy alan 3 parti olmuşlardı. 2018’deki cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan yüzde 64.8 oy alırken, Muharrem İnce yüzde 21.9, Selahattin Demirtaş ise yüzde 10 oranında destek bulabilmişti.
Partilerin yurt dışında aldığı oy oranları, Türkiye’deki seçim bölgelerine dağıtıldığı için, farkın az olduğu bölgelerde hangi partinin adayının milletvekili seçileceği konusunda önemli rol oynuyor. Daha önce AKP ve HDP, yurt dışı oyları sayesine fazla milletvekili çıkarmıştı.
ALMANYA’DAN 7 ADAY LİSTELERDE YER ALDI
14 Mayıs seçimleri için partilerin hazırladığı listelere Almanya’dan da isimler girdi. En çok aday AKP listelerinde yer aldı. İstanbul Milletvekili ve Yurtdışı Türkler Alt Komisyonu Başkanı olan Zafer Sırakaya, yeniden İstanbul 2. Bölge 7. sıradan aday gösterildi. Sırakaya milletvekili seçilmeden önce AKP’ye yakınlığıyla bilinen Uluslararası Demokratlar Birliğinin (UİD) başkanlığını yapmıştı.
AKP Almanya Temsilcisi Meryem Göka, Konya’ya 4. sıra adayı oldu. Daha önce Milli Görüş Almanya (IGMG) Genel Sekreteri olan Oğuz Üçüncü, AKP İstanbul 3. bölge 7. sıra adayı gösterildi. Uzun yıllar IGMG Genel Başkanlığını yürüten Ali Yüksel, Yeniden Refah Partisinden Konya’da liste başı adayı olarak göze çarptı. Almanya’da bulunduğu sürede milli görüş çizgisinde yer alan DEVA Partisi Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, İstanbul 3. bölge 6. sıra adayı oldu. Almanya Aleviler Birliği Federasyonunun (AABF) Eski Başkanı Turgut Öker Yeşil Sol Partinin İstanbul 1. bölge 4. sıra adayı olarak gösterildi. MHP ise Cemal Çetin’i yeniden İstanbul 2. bölgede 2. sıradan aday gösterdi. Özellikle CHP ve İyi Partinin Almanya’dan aday göstermemesi dikkat çekti.
DİDF: EMEK, DEMOKRASİ VE BARIŞ İÇİN OY VERELİM
Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) seçimlerle ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “14 Mayıs’ta Türkiye’de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri ülkenin geleceği için hayati önem taşıyor. Çünkü Türkiye’nin önünde iki seçenek bulunuyor: Ya, halkların yaşamını her bakımdan karanlığa iten tek adam rejimi ve onun yarattığı bu yıkım sürecek; ya da halkın barış, demokrasi, özgürlük ve insanca yaşam talepleri yönünde yeni bir yola girilecek” denildi.
Açıklamada, “Gerek tek adam rejiminin sonlandırılması gerekse Erdoğan sonrası dönemde, halkların ihtiyaç duyduğu taleplerin hayat bulabilmesi için, emek ve demokrasi güçlerinin birliği olan Emek ve Özgürlük İttifakının en güçlü biçimde parlamentoda temsil edilmesi büyük önem taşımaktadır. Türkiye halklarının ve emekçilerin özgürlük, demokrasi, barış ve insanca yaşama talebi, Avrupa ülkelerinde yaşayan bizlerin de talebi ve özlemidir. Bu nedenle bu önemli yol ayrımında, Avrupa’da yaşayan tüm Türkiye kökenlileri, tek adamdan kurtulmak için, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Kılıçdaroğlu’na; emek, demokrasi ve barıştan yana taleplerin hayat bulması için de parlamento seçimlerine ‘Emek ve Özgürlük İttifakının programıyla katılan Yeşil Sol Partiye oy vermeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
AABK BAŞKANI MAT: HESAP SORMAK İÇİN SANDIK BAŞINA
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Genel Başkanı Hüseyin Mat da “Hesap sormak için sandık başına gidelim” çağrısı yaptı. Mat, “Cumhuriyetin birinci yüzyılında yaşananların benzerini ikinci yüzyılda yaşamak istemiyoruz. Bu nedenle bütün mazlumlar olarak bir araya gelerek, mevcut iktidardan kurtulmamız gerekiyor. AKP-MHP hükümetinden Türkiye’yi kurtarmamız gerekiyor. İnanıyorum ki, 14 Mayıs bunun önemli tarihlerinden birisi olacak.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekliyoruz. Parlamento seçimlerinde ise Emek ve Özgürlük İttifakının parlamentoda güçlü bir şekilde temsil edilmesini istiyoruz. Sol ittifak parlamentoya ne kadar güçlü bir şekilde girerse o kadar iyi olur. Bütün çalışmalarımızı bu temelde yapıyoruz ve Avrupa’daki Alevileri sandık başına giderek oy kullanmaya çağırıyoruz” dedi.
2683070cookie-checkKritik seçimde ilk oylar yurt dışından: Sandıklar 27 Nisan’da kurulacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.