Kürtaja zılgıtlı protesto

Başbakan Erdoğan ve ardından bakanların kamuoyuna kürtajın yasaklanması yönünde yaptıkları açıklamalar, Türkiye’nin yanı sıra İngiltere’de de tepkiyle karşılandı. 13 sivil toplum örgütü kadınları ortak basın açıklamasını Gik-Der’de 8 Haziran, Cuma günü kamuoyuna duyurdu.

10 Haziran, Pazar günü ise İngiltere’nin başkenti Londra’nın en kalabalık meydanı olan Trafalgar Meydanı’nda aynı kurumlardan genç yaşlı kadınlar ve erkekler hep birlikte ‘My body, My Right. Benim Bedenim, Benim Hakkım’ yazılı pankart açıp, İngilizce ‘My body, My Right’ sloganı attılar. Alkışlar ve zılgıtlarla dikkatleri çeken gurup, meydandaki yerli ve yabancı değisik etnik kökenden yüzlerce insana bildiri dağıttı. Ayrıca bildiri verilen insanlara, Türkiye hükümeti ve başbakanının kadına düşmanca tavrını, kürtajı yasaklayarak kadınları ölüme sürüklemeye çalıştığı ve kadın hakkına tecavüz ettiği yönünde tek tek bilgi verildi.

Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, Sosyalist Kadınlar Birliği, Roj-Women, El-Com, Day-Mer, Yeni Kadın, KCC, Halkevi, Fedbir, Gik-Der, YÇKM, Koçgiri London ve Nurhak Kültür Merkezi’nim imzasıyla sunulan bildiri eylem süresince okundu.

Türkiye hükümetinin ve başbakanının cinsiyet ayrımcılığı, kadın bedeni, üretkenlik hakları ve cinsiyetçiliği hedef alarak yaptığı politikalara ‘HAYIR’ diyen bildiri şöyle devam etti:

‘Kürtajın yasaklanması girişimi; kadının sağlık ve yaşam hakkına, kadının kendi üretkenliği ve cinsiyetine ait karar vermesine karşı kullanılan şiddettir. Bu aynı zamanda muhafazakar hükümetin kadını eşit görmediğinin manifestosudur.’

İlk kez 25 Mayıs tarihinde Başbakan Erdoğan’ın yaptığı açıklamayla gündeme gelen kürtajın yasaklanması girişimine, kürtajla ilgili dünyada yaşanan deneyimlere de dayanarak, bunun ‘öldürücü girişim’olduğu söylendi. Ayrıca kürtajın yasaklanmasının bilimsel olarak kürtaj yaptırmayı azaltmadığı, aksine sağlıksız kürtaj yaptırma ve buna bağlı olarak kadın ölüm oranını arttırdığına vurgu yapıldı.

Kürtaj yaptırmanın değil, kürtajı yasaklamanın katil olmak anlamına geldiğinin söylendiği bildiride, Başbakan Erdoğan’ın, ‘Her kürtaj bir uluderedir’ cümlesi İngilizce olarak da dile getirildi ve bunun Kürt halkına ve kadına karşı bir ayrımcılık ve militarist bir açıklama olduğu söylendi.

Kürtaj yasağı kararının milyonlarca kadının yaşama haklarına karşı açıktan siddet olduğu ve kadın bedeninin hedef alındığı bu girişimin acilen durdurulması istendi. Sloganlar, alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde dağılan gurup önümüzdeki günlerde farklı eylemliliklerle tepkilerini göstermeye devam edeceklerini söylediler.

843600cookie-checkKürtaja zılgıtlı protesto

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.