Kürtçe, Farsça ve Arapça yayın geliyor

İsveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde “AB ve Türkiye” konulu toplantıda konuşan ve soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin anayasa konusundaki çalışmaları anımsatarak, bu çalışmalar çerçevesinde “Kürt kimliğinin tanınıp tanınmayacağına ilişkin” sorusu üzerine şunları söyledi:

“Devlet televizyonu ve radyosundan bir tanesinde ağırlıklı olarak Kürtçe, Farsça ve Arapça yayın yapmaya hazırlanıyoruz. Bunların yanında ana dilini öğrenmek için kurs açmaya da imkanları, hakları var. Ama öyle abartılı başladılar ki bu işe, önce kurslar açtılar, fakat kurslar yürümeyince bu defa şimdi devletten ‘bize yardım verin de öğretmen tayin edin de bu kursları çalıştıralım’ diyorlar. Dünyanın neresinde acaba bu tür bir yöntem var? Avrupa Birliği ülkelerine bakın, oralarda bile böyle bir şey yok.” 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Askerimiz oradan (Kıbrıs) çekilir mi? Ne zaman çekilir? Askerimiz oradan çekilir, ne zaman çekilir? Bütün bunlar yerine geldikten, barış adası teşekkül ettikten sonra, Yunan askeri de çekilir, o zaman Türk askeri de çekilir” dedi.

İsveç Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde “AB ve Türkiye” konulu toplantıda konuşan ve soruları yanıtlayan Erdoğan, bir gazetecinin anayasa konusundaki çalışmaları anımsatarak, bu çalışmalar çerçevesinde “Kürt kimliğinin tanınıp tanınmayacağına ilişkin” sorusu üzerine şunları söyledi:

“Devlet televizyonu ve radyosundan bir tanesinde ağırlıklı olarak Kürtçe, Farsça ve Arapça yayın yapmaya hazırlanıyoruz. Bunların yanında ana dilini öğrenmek için kurs açmaya da imkanları, hakları var. Ama öyle abartılı başladılar ki bu işe, önce kurslar açtılar, fakat kurslar yürümeyince bu defa şimdi devletten ‘bize yardım verin de öğretmen tayin edin de bu kursları çalıştıralım’ diyorlar. Dünyanın neresinde acaba bu tür bir yöntem var? Avrupa Birliği ülkelerine bakın, oralarda bile böyle bir şey yok. Şu anda İsveç’te bile henüz Türkçe eğitim… Okullarda eğitim almak, dikkat edin resmi dil değil. Türkiye’de resmi dil olarak böyle bir talep var. Türkiye’de Türkçe’den başka resmi dil yoktur, olamaz. Böyle bir şey söz konusu değil.”

Güney Kıbrıs’ın Stockholm Büyükelçisi’nin “Kıbrıs sorununun çözümü için siyasi iradenin devam etmesi şart. Türkiye’nin bunda olumlu bir rol oynayacağı taahhüdünde bulunur musunuz? Böyle bir anlayışla Kıbrıs’taki askeri birliklerin çekilmesi gibi konulara hazır mısınız?” soruları üzerine Erdoğan, “Sayın Pavlos’u kutluyorum. Temenni ederim ki Güney Kıbrıs’ın bütün temsilcileri de sizin gibi yaklaşsınlar. Sizler büyük ölçüde incelikleri yakalamışsınız” dedi.

“Lokmacı Kapısı’nı önce kim açtı?” diye soran Başbakan Erdoğan, sözlerinhi şöyle sürdürdü:

“Kuzey Kıbrıs açtı. Hep bir adım öndeyiz. Hristofyas ile yapılan anlaşmadan sonra şimdi Lokmacı Kapısı da karşılıklı olarak açıldı. Türkiye barıştan yana, kavgadan yana değil. Kuzey Kıbrıs barıştan yana, kavgadan yana değil. Yani düşünün Kuzey Kıbrıs’tan Güney’e geçişte bir kilo beyaz peynir alan Güney Kıbrıs’a girerken yakalandığı anda cezalandırılıyor. Böyle şey olur mu? Yani bu denli önyargılar, ön kabuller var. Bunları aşmamız gerekir. Bunları aştığımız zaman zaten Kıbrıs çok kısa zamanda inanıyorum ki bir barış adası haline gelebilecek. Küçük hesaplar yapmayalım. Askerimizin çekilmesine gelince; askerimiz oradan çekilir mi? Ne zaman çekilir? Askerimiz oradan çekilir, ne zaman çekilir? Bütün bunlar yerine geldikten, barış adası teşekkül ettikten sonra, Yunan askeri de çekilir, o zaman Türk askeri de çekilir. Eş zamanlı olarak biz bunları yaparız.”

1169660cookie-checkKürtçe, Farsça ve Arapça yayın geliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.