Köylüler engelliyor, HES’ler durmak bilmiyor…

Hemşin’de Yaptırılmayan ÇED Toplantısı Yeniden Yapılmak İsteniyor, Ardanuç’ta Yapılmak İstenen HES Toplantısı Engellendi. Ambarlık HES İçin Bilirkişi İncelemesi Yapılıyor.

Bölgedeki birçok vadi ve köyde HES’lere karşı yoğun tepkiler sürdürülürken; yapımcı firmalar ise projeleri uygulamaktan vazgeçmiyor. Bölgede yapımı planlanan ve yapım çalışması devam eden hidroelektrik santrallerine (HES) karşı Rize başta olmak üzere, Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu’da yöre insanları, köylüler ve çevreciler demokratik tepkiler gösterirken; HES’lere karşı başlatılan hukuksal mücadele de devam ediyor.

Yapımı planlanan HES’lere karşı bir yandan tepkiler, demokratik ve hukuksal mücadeleler devam ederken, bazı bölgelerde HES firmaları, yetkililer ve üst düzey yöneticilerin devreye girmesi ile HES’lere karşı mücadele eden köylüler ve yurttaşlar, çeşitli vaatler ve oluşturulan protokollerle kandırılarak, HES çalışmalarının önü açılmaya çalışılıyor.

Rize merkeze bağlı Salarha Vadisi’nin Andon bölgesinde yapımı planlanan Ambarlık HES projesi için ortaya atılan ‘Rüşvet Protokolü’ iddialarının ardından bölgede çeşitli firmaların da benzer protokoller, vaatler ve ‘sulh anlaşmaları’ ile yurttaşların HES’lere karşı sürdürdüğü mücadele kırılmak isteniyor. Yapılan bu tür çalışmalara karşın bölgenin birçok yöresinde HES’lere karşı demokratik ve hukuksal mücadele devam ediyor.

Bütün baskı ve yıldırmalar, iş ve aş vaatleri ile anlaşma içerikli protokollere karşın Ardanuç’ta yapılmak istenen ‘HES bilgilendirme toplantısı’ yöre halkı tarafından engellendi. Yeşil-Mavi Elektrik Üretim Şirketi tarafından, Artvin’in Ardanuç ilçesine yapılmak istenen HES ile ilgili toplantı için yöreye gelen Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri ile firma temsilcileri, yöre halkı tarafından sıcak karşılamadı. Köylüler, gösterdikleri tepki ile toplantının yapılmasını engelledi. Firma yetkilileri ve bakanlık görevlileri de toplantıya kimsenin katılmadığını ve halkın tepki gösterdiğini tutanak altına alarak bölgeden ayrıldı.

Aynı şekilde önceki ay içerisinde Rize’nin Hemşin ilçesinde Mars Enerji Elektrik üretim şirketi tarafından yapımı planlanan Yeşiltepe Regülatörü ve HES projesi için de yapılması planlanan ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısı, yöre halkı tarafından protesto edilmiş ve yaptırılmamıştı.

Yöre halkının tepkisine karşın Rize İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, söz konusu projeye ilişkin toplantının bu kez 22 Ekim 2010 Cuma günü yeniden yapılacağı duyuruldu.

Rize Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Hemşin’in Hemşin deresi üzerinde Davali Mevkiinde, Mars Enerji Elektrik Üretim Ltd. Şti. tarafından işletilmesi planlanan 4,33 kurulu gücündeki Yeşiltepe Regülatörü ve HES projesine ait Proje Tanıtım Dosyası ile ilgili olarak, 22.10.2010 Cuma günü saat 11:00’de Hemşin Belediyesi Belediye Toplantı Salonunda, ÇED Sürecine Halkın Katılım Toplantısı yapılacağı bildirildi.

Aynı açıklamada, ÇED süreci başlatılan Yeşiltepe Regülatörü ve HES projesi için, ‘ÇED Sürecine Halkın Katılımı Toplantısının, 27.09.2010 tarihinde Hemşin Belediyesi Belediye Toplantı Salonunda yapılacağının bildirilmiş olduğu, toplantı yapılacak yerin tahsisinde yaşanan sorun nedeniyle söz konusu toplantının yapılamadığı da kaydediliyor.

Hemşin’de yapılması planlanan söz konusu ÇED toplantısı, yöre halkı tarafından protesto edilerek yaptırılmamış; Hemşin Belediyesi yetkilileri ise toplantının yapılacağı salonla ilgili kendilerine başvuruda bulunulmadığı için salonu HES firmasına tahsis etmeyerek, salonun kapılarını açmamıştı.

Öte yandan, Rize Merkeze bağlı Salarha Vadisi’nin Andon mevkiinde daha önce Redaş isimli bir firma tarafından yapımı planlanan ve daha sonra yapılan değişikliklerle Ambarlık Elektrik Üretim şeklinde firma değişikliğine gidilen Ambarlık 1-2 Regülatörleri ve HES projesi için ise 22 Ekim 2010 Cuma günü saat:11.00’da bölgede bilirkişi incelemesi yapılacağı bildirildi.

Söz konusu proje için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilmiş, yöre halkı bu nedenle kararın ‘yürütmesinin durdurulması ve iptali’ için Rize İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Rize İdare Mahkemesi ise söz konusu ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının ‘yürütmesinin durdurulması’ yönünde karar vermiş ve bölgede ‘Bilirkişi İncelemesi’ yapılmasını kararlaştırmıştı.

Projeye ilişkin söz konusu mahkeme süreci devam ederken, projede firma değişikliğine gidilerek yeniden ‘su kullanım anlaşması’ imzalanmış ve Redaş firmasına verilen ‘üretim lisansı’ ise EPDK tarafından yeniden düzenlenerek ‘Ambarlık Enerji’ firmasına devredilmişti. Bu süreçte, aynı proje için daha önce ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı veren Çevre ve Orman Bakanlığı, Rize İdare Mahkemesi’nin ‘yürütmeyi durdurma’ kararının ardından; yapılan firma değişikliği ile birlikte bu kez aynı proje için ‘ÇED Gerekli’ kararı vererek, ÇED sürecini başlatmıştı.

1. Ambarlik Ced Toplantısı

2. AmbarlikHES

3. Hemsin Protesto

4. Hemsinli teyze

1512260cookie-checkKöylüler engelliyor, HES’ler durmak bilmiyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.