Lübnan’da gergin törenler başladı

Mitinglerden biri, üç yıl önce öldürülen eski başbakan Refik Hariri’yi anmak için yapılırken, birkaç kilometre ötede ise dün öldürülen Hizbullah liderlerinden İmad Mugniye’yi anmak için insanlar toplanıyor.

Her iki mitingin de olaysız geçmesi için başkent Beyrut’ta geniş güvenlik önlemleri alındı.

Suriye yanlısı ve karşıtı gruplar arasında bir çatışma çıkmasından endişe ediliyor.

Eski Lübnan Başbakanlarından Refik Hariri, üç yıl önce bugün Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta öldürülmüştü. Batılı ve Lübnan’ın içindeki bazı kaynaklar, suikastten Suriye’yi sorumlu tutarken, Suriye ise bu iddiaları reddetmişti.

HİZBULLAH LİDERİNE DE TÖREN

Birkaç saat içinde düzenlenecek ikinci mitingde ise Şam’da öldürülen Hizbullah komutanı İmad Mugniye’nin cenaze töreni yapılacak.
 
İmad Mugniye’nin Beyrut’a götürülen cenazesinin başında nöbet tutuluyor.

Ülkedeki en büyük muhalefet gücü olan ve Suriye’ye yakınlığıyla bilinen Hizbullah örgütüyse, liderlerinden Mugniye’yi İsrail’in öldürdüğünü söylüyor.

İsrail bu konuda yorum yapmıyor. Törenler Lübnan açısından hassas bir dönemde yapılıyor.

Aylardır bir cumhurbaşkanı seçemeyen Lübnan’da, bu seçimleri etkilemeye yönelik olduğundan şüphelenilen suikastler yüzünden meclis de düzenli olarak toplanamıyor.

Hizbullah hükümette daha fazla bakanlık isteği kabul edilmediği için aylardır Lübnan meclisini boykot ediyor.

Uzmanlar, Mugniye suikastının örgüte ağır darbe olduğunu, örgütün siyasi lideri Hasan Nasrallah olsa da lojistik açıdan kontrolün 46 yaşındaki Mugniye’nin elinde olduğunu söylüyor.

İmad Mugniye ayrıca İsrail’in 2006 yazında Lübnan’a düzenlediği operasyona karşı direnişte ön saflarda yer almıştı.

Bu uzmanlar Hizbullah’ın, İsrail’e dünyanın herhangi bir köşesinde yanıt vermesinin kaçınılmaz olduğu görüşünde.

İSRAİL ALARMDA

Öte yandan, İsrail, Mugniye’nin ölümünün ardından yaptığı açıklamada, Hizbullah’dan bir misilleme gelmesi kaygısıyla, ülkenin dünyanın her bölgesinde bulunan büyükelçiliklerinde ve diğer temsilciliklerinde yüksek alarm düzeyine geçildiğini söyledi.

Yurt dışı temsilciliklerinde güvenlik önlemlerinin artırılmasına paralel olarak, İsrail Lübnan sınırındaki asker sevkıyatını da artırdı.

Bölgede bulunan muhabirlerimiz, İsrail’in bu suikastta parmağı olduğunu reddetmesinin, Arap ve İslam dünyasının genelindeki algıyı değiştirmediğini ve bu bölgelerdeki insanların Mugniye’nin ölümünden İsrail ve gizli servisini suçladıklarını söylüyorlar. (BBC)

FOTOĞRA (Arşivden): Lübnan’da bir protesto


 

1166800cookie-checkLübnan’da gergin törenler başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.