LGBTİ+, seçim kampanyasındaki nefret dilinden şikayetçi

Fundanur Öztürk / BBC Türkçe – Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi yaklaşırken siyasi partilerin LGBTİ+’lara yönelik ifadeleri de sertleşti. Hem muhalefet hem de iktidar bloğundaki bazı siyasetçiler birbirlerini LGBTİ+ savunucusu ya da destekçisi olmakla suçlarken, LGBTİ+’lara dönük nefret dili de siyasette sıklıkla yer buluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer Cumhur İttifakı siyasetçileri seçim kampanyasında sıkça LGBTİ+ karşıtı politikalar ortaya koyuyor.

Millet İttifakı’nın ortak mutabakat metninde ise LGBTİ+ haklarını kapsayan bir vaat olmadığı gibi, parti liderlerinin LGBTİ+’lar hakkında beyanlarında bir görüş birliği de bulunmuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle Nisan ayından itibaren Millet İttifakı’nın LGBTİ+ savunucusu olduğuna dair çok sayıda açıklamada bulundu. Erdoğan çoğu konuşmasında Millet İttifakı’nı “LGBT’ci olduklarını kabul etmeye” çağırdı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da 16 Nisan’da, “Biz gideceğiz de kim gelecek? Bu LGBT’ciler gelecek. Aynı cinslerin evlenmesini isteyenler gelecek” dedi.

Haberin başlığını atlayın ve okumaya devam edin

Millet İttifakı’nın LGBTİ+ haklarına ilişkin tutumu ise, liderlerin geçmişte bireysel olarak yaptığı bazı açıklamaların ötesine geçmemişti.

Son olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, Mersin mitinginde Süleyman Soylu’ya cevaben, “Sürekli fantezilerini anlatıyor” dedi ve LGBTİ+ derneklere izin verdiklerini aktardı:

“Ben bunların LGBT karnesini açıyorum. Türkiye’de 2002’den sonra bir sürü LGBTİ+ derneği kurulmuş. 14 tane kurulmuş.

“Bunlardan 7’si Süleyman Soylu döneminde. LGBT oteli açılmış. En göze çarpan da şu… Müslüman Eşcinseller Derneği’ne de izin vermişler.”

Yavaş ayrıca Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım ve Kerimcan Durmaz’la ilgili iddialarla ilgili olarak, “Görüyorsunuz; Okşan’lar, Kerimcan’lar yüzüyor. Bir de bize ahlâk dersi veriyorlar” dedi.

BBC Türkçe’ye konuşan LGBTİ+ dernekleri, seçim kampanyasına hakim olan bu dilin son derece tehlikeli olduğunu söylüyor.

‘LGBTİ+’lar eşit yurttaşlardır’

Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’nden Zarife Akbulut, LGBTİ+’lara karşı yürütülen kin ve nefret siyasetinin iktidarın bir propaganda aracına dönüştüğünü söylüyor.

LGBTİ+’ların toplumsal kutuplaşmanın bir aracı olarak kullanıldığını düşünen Akbulut, iktidarın kendi kitlesini kemikleştirmek için bu dili kullandığını belirtiyor.

Buna karşın muhalefet partilerinin de bu “nefret diline” karşı politika üretemediğini ve oy kaybı çekincesiyle hareket ettiklerini değerlendiriyor:

“Biz hem hakları olan politik özneleriz hem de bu partilerin seçmeniyiz, eşit yurttaşlarız. Buna dair politika üretilmesini bekliyoruz. Hiç değilse bir açıklama bekliyoruz.”

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevilik ve Kürt meselesi gibi tartışmalı konularda yaptığı açıklamaları hatırlatan Akbulut, “İktidarın bizi sıkıştırdığı alanda kalmak zorunda değiliz” diyor.

2687110cookie-checkLGBTİ+, seçim kampanyasındaki nefret dilinden şikayetçi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.