‘İlgisizlik’ gerekçesi Türkçe yayını kestirdi

Geçen yıllarda her gün yarım saat  olarak  gerçekleştirilen  Türkçe yayınların kaldırılmasına, radyo programlarına ilgisizlik ve uydu antenleri gerekçe gösteriliyor.

İsveç Merkez Radyosu ve Türkçe Yayın Servisi görevlilerinden  alınan bilgiye, bir süre  önce çeşitli dillerdeki yayınların sürdürülüp sürdürülmemesi  konusunda  yapılan anketlere en az katılım Türklerde oldu.Türkler, radyoya baş vurarak ve anketleri yanıtlayarak Türkçe yayınlarının sürdürülmesi konusunda bir istek ve kararlılık göstermediler.

Ana dillerinde yayınların sürdürülmesi konusunda istekte bulunan göçmen dillerdeki radyo yayınları devam etti. Türkçe yayınlarda ise kısıtlamaya gidildi.Önceleri, her gün yarım saat olarak gerçekleştirilen radyo yayınları, başlangıçta haftada üç güne, daha sonra bir güne indirildi. 15 Ocak 2006’dan  itibaren ise tamamen kaldırılması kararlaştırıldı.

1990’ lı yılların başlarında , Devlet Göçmen Dairesi tarafından, çeşitli göçmen dillerinde  gazete  çıkarılırken, o zaman da gerekli ilgi gösterilmediği için Türkçe gazete çıkarma projesi  gündeme alınmamıştı.

İsveç Televizyonunda Türkçe olarak yayımlanan “Mozaik” ve Haber programları da yıllar önce kaldırılmıştı.

TÜRKÇE’YE VE İSVEÇCE’YE İLGİSİZLİK

İsveç Merkez Radyosu’nun yabancı dillerden sorumlu redaktörlerinden Kerstin Brunberg, “ Türklerin ilgisizliği  ve uydu antenleri aracılığıyla Türkçe televizyon programlarını izlemeleri nedeniyle radyo programlarına gerek kalmadığını” söyledi.Brunnberg,” Türkler, İsveç’e ilk gelen göçmen gruplarından olmalarına karşın, ne kendi dillerine ne de İsveç’çe  gereken ilgiyi göstermediler” dedi.

Öte yandan, Devlet İstatistik Bürosu’nca yapılan bir araştırmaya  göre, Türkler, sadece İsveç’çe ve Türkçe’ye karşı değil,eğitim ve öğretime karşı da ilgisizler. Türkler,nüfuslarına oranla üniversite ve yüksek okullara en az öğrenci gönderen  göçmen grupları arasında yer alıyor. İranlılar ise, yüksek okullara  en fazla öğrenci gönderen göçmen grupları arasında bulunuyor.  

1115000cookie-check‘İlgisizlik’ gerekçesi Türkçe yayını kestirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.