Lokmacı köprüsü yıkılıyor

Lokmacı, adanın bölünmüş başkentinde merkez çarşıyı ortasından bölen barikatın adı.


Türk tarafı kendi tarafındaki duvarı daha önce yıkmış, Rum tarafı kendi barikatını yıkmayı reddedince de 2005 yılında buraya üst geçit yaptırmıştı.


Ancak Kıbrıslı Rum hükümeti, altında Türk askerlerin devriye gezdiği gerekçesiyle kullanılmasını reddedince hizmete açılamadı.


Üst geçit, askeri bölge olan Yeşil Hattın üzerinden geçerek Kıbrıs Rum bölgesine ulaşıyor.


Rum hükümeti, Kıbrıslı Türklerin BM bölgesini ihlal ettiğini öne sürüyor.


Kıbrıslı Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, geçen ay ‘Rum yönetimine uluslararası planda koz vermemek amacıyla’ üst geçidin yıkılacağını duyurdu.


Ancak Türkiye Genelkurmay Başkanlığı, geçen hafta Talat’la görüşerek tek taraflı ödünlere karşı olduğunu bildirdi.


Genelkurmay Başkanlığı, Rum tarafındaki barikat ortadan kaldırılıncaya kadar üst geçidin yıkılmamasını istedi.


Bu açıklamadan beri Kıbrıs Türk hükümetiyle Türkiye genelkurmayı arasında sürdürülen temaslarda nasıl bir uzlaşma sağlandığı henüz belli değil.


Ancak Kıbrıslı Türklerin Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Hasan Erçakıca, üst geçidin kaldırılacağını doğruladı.


ABD ve İngiltere hemen birer açıklama yaparak, ‘yararlı bir adım’ diye niteledikleri kararı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.


Ancak Kıbrıslı Rum Cumhurbaşkanı Tasos Papadopulos, Lokmacı Geçidi’nin açılması için birkaç şart daha öne sürüyor:


– Bölgedeki askerin çekilmesi
– Mayın ve tehlikeli maddelerin temizlenmesi
– Bayrak vs türü sembollerin ve bölgeye sınır niteliği kazandıran diğer düzenlemelerin kaldırılması


Bu koşulları Kıbrıs Türk tarafının kabul etmesi beklenmiyor.


Kıbrıslı Rum sözcü Hristodulos Paşardis, “Bizim taraf izlenimlerle ilgilenmiyor. Kıbrıs Türk tarafı Ledra Caddesi’nin açılmasını samimiyetle istiyorsa, müzakere masası vardır ve caddenin açılmasını engelleyen tüm konular bu masada görüşülür” dedi.


Ayrıca Kuzey Kıbrıs’ı kendi hükümetinin değil, Türk ordusunun yönettiğini iddia eden Paşardis, “Talat, Türk ordusunun izni olmaksızın hareket ediyor” diye iddia etti.


Kıbrıslı Türk Başbakan Ferdi Sabit Soyer ise “Bu kapıyı açmak, en azından çarşının birleşmesidir. Duvarları beyinde yıkacak olan iki halkın ekonomik ilişkisine canlı ve sıcak bir temas yaratacak olan yerdir lokmacı. İşte Papadapulos’un istemediği budur” dedi.


Soyer, bugüne dek köprü tartışmaları yüzünden Papadopulos’un bu niyetinin gölgede kaldığını belirtti.


Soyer bu konuşmayı Kıbrıs Türk meclisinin genel kurulunda yaptı.


Genel kurulda gündem dışı söz alan Barış ve Demokrasi Hareketi Genel Başkanı Mustafa Akıncı da köprünün açılmasının özellikle esnaf için önemli ve gerekli olduğunu söyledi.


Mehmet Ali Talat’ın Türkiye’deki temaslarıyla ilgili açıklamalarına işaret eden Akıncı, ”Biz Sayın Cumhurbaşkanının söylediklerine inanmak isteriz, ama arkasından Genelkurmay’dan açıklama geldi” dedi.


”Genelkurmay’ın açıklamasından rencide olduğunu” ifade eden Akıncı, şunları kaydetti: ”İki noktadan dolayı rencide oldum. Birincisi, Cumhurbaşkanını pek de diplomatik olmayan bir üslupla yalanlamış olmasından. Sayın Talat, kendi toplumuna ve dünyaya karşı zorda kaldı. İkinci üzüntüm de, bir Cumhurbaşkanının her halükarda toplumuna doğruyu söylemesi gerekirdi.”


Genelkurmaydaki toplantı ardından Talat, Lokmacı barikatı konusunun tartışılmadığını söylemiş, ancak ardından Genelkurmay bir açıklama yaparak bunu yalanlamış ve konuyla ilgili görüşlerini kamuoyuna açıklamıştı. Genelkurmay, köprünün kaldırılmasına karşı çıkmıştı.


Lefkoşa’daki Asmaaltı ve Arasta Esnafı Derneği Başkanı Tanju Müezzinoğlu da dernek olarak Lokmacı Barikatına astıkları ”Gelin duvarınızı yıkın, biz de sizinle birlikte geçidimizi kaldıralım” pankartının bir gazetede, ‘Ruma hizmet’ olarak nitelendirilmesine sert tepki gösterdi.


”Bizim Ruma hizmet etmemiz söz konusu olamaz” diyen Müezzinoğlu, Beşparmak Dağları Bayrağını Işıklandırma Derneği başkanı da olduğunu hatırlattı.


Lokmacı kapısının devlet-asker işbirliğinde açılacağını ifade eden Müezzinoğlu, ”Kapı açılacaksa şanla, şerefle bayrağımız orada dalgalanacaktır” dedi. (BBC)

696110cookie-checkLokmacı köprüsü yıkılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.