İsrail, İran’a saldırır mı?

İsrail hükümeti dün İran’ın nükleer tesislerine saldırı planladığı haberini asılsız olarak nitelemişti.


İngiltere basınında yer alan yorumlar şöyle:


The Daily Telegraph gazetesi: Çok şükür İsrail hükümeti, İran’a doğrudan saldırı haberlerini yalanladı, ama eğer tek seçenek nükleer güce sahip bir İran olursa o zaman Tel Aviv’in böyle bir saldırıya izin vereceği konusunda çok az tereddüt var.


Bazı uzmanlar, Tahran’ın Yahudi soykırımını sorgulayan açıklamalarıyla, İsrail’i haritadan silme söylemlerinin bir İsrail saldırısını kışkırtmayı hedefliyor olabileceği görüşünde. Eğer bu saldırı nükleer silahla düzenlenirse, ki Tel Aviv yönetimi yer altı tesislerine bir saldırının başarılı olabilmesi için garanti yolun bu olduğunu düşünebilir, işte o zaman İran’ın da karşı bir nükleer saldırı için meşru bir gerekçesi olacaktır.


Bu da, mollaların itibarını yalnızca İran’da değil, bütün Arap dünyasında garanti altına alacaktır.”


Uluslararası toplum  Irak savaşı sonrasında kitle imha silahları söylemini dinlemeye hazır bir havada değil ama hiçbir şey yapılmaması da, İsrail’in harekete geçmesine neden olacak, bu da bölgeyi felaketle karşı karşıya bırakacaktır… Daily Telegraph’ın önerisi ise, Tahran üzerindeki baskının arttırılması, yaptırımların daha kapsamlı uygulanması ve rejim muhaliflerinin desteklenmesi.


The Independent: İsrail diplomasiye zaman tanımalı. İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırısı, stratejik açıdan 1980’lerde Irak’ın tesislerini hedef alan operasyonu gibi basit olmayacaktır. Bunun tek nedeni, İran’ın tesislerinin geniş bir alana yayılmış ve yer altında olması da değil üstelik. 


En önemli etkisi Müslüman dünyayla ilişkilerimize vereceği ağır hasar olacaktır ve artık bu müslüman dünya, kapımızın eşiğinde değil, göçler sayesinde bizzat toplumumuzun giderek büyüyen bir parçası. Batı ile İslam dünyası ilişkilerinin Irak savaşı nedeniyle kırılma noktasının eşiğine geldi.


Müslümanların demokratik bir devleti hedef alacak bir eylem olarak göreceği muhtemel saldırıya, Batı’nın karıştığı görüntüsü oluşursa, boyutları tahayyül bile edilemeyecek bir gerilime hazır olmalıyız.


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin son yaptırımları, İran’ın meydan okumasını sonlandırmadı. Ama Batı’nın Tahran’la ilişkilerinde diplomatik seçeneği tüketmediğini ortaya koydu. İsrail’in askeri çatışma yolunu tercih etmeden önce diplomasiye zaman tanıması gerekir. Aksi, hepimiz için felaket olur.”

797990cookie-checkİsrail, İran’a saldırır mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.