Londra’da zafer İşçi Partisi’nin

Britanya’daki İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda parlamentoları ile İngiltere’de Londra da dahil belediyeler için seçim gerçekleştirildi.

Corbyn liderliğindeki İşçi Partisi, İskoçya parlamentosu seçimlerinde tarihinin en kötü sonucunu aldı ama İngiltere belediyelerinde gücünü korumayı başardı.
Partinin en büyük kazanımıysa Londra belediye başkanlığını kazanmak oldu.

Seçimlerde Khan 1,310,143 oy alırken, Muhafazakâr rakibi Tory Zac Goldsmith ise 994,614 oyda kaldı.

Khan, Londra’nın ilk Müslüman kökenli belediye başkanı oldu.

‘Hayal bile edemezdim’

Zaferi sonrası yaptığı konuşmada Khan, yoksul bir aileden geldiğini hatırlattı ve ‘kendisi gibi birinin Londra belediye başkanı seçilebileceğini hiçbir zaman hayal bile etmediğini’ söyledi.

Khan, ‘tüm Londralılar’ın belediye başkanı olmaya’ söz verdi.

İskoçya parlamentosu için yapılan seçimlerde İskoç Ulusal Partisi üçüncü seçim zaferini kazandı, İşçi Partisi ise tarihi bir yenilgi alarak üçüncü parti konumuna düştü.

Muhafazakâr Parti İskoçya’da gücünü artırdı

Cameron liderliğindeki Muhafazakâr Parti İskoçya’da ikinci parti oldu.

İktidarda ikinci dönemlerini sürdüren Muhafazakarlar ise İskoçya’da ikinci parti olarak kendileri açısından önemli bir başarı kazandı; İngiltere’deki yerel seçimlerde de belli kayıplara uğramakla büyük kan kaybı yaşamadı.

İskoçya parlamentosunda İskoç Ulusal Partisi oy kaybına uğramasına rağmen oyların yaklaşık yüzde 49’unu alarak, ardarda üçüncü kez seçim zaferini kazandı, fakat çoğunluk hükümeti kuracak kadar sandalye alamamış görünüyor.

İşçi Partisi ise 13 sandalye kaybıyla yüzde 19’lara geriledi ve İskoçya parlamentosundaki ikinci parti konumunu, oylarını yüzde 24’lere çıkaran Muhafazakarlara kaptırdı.

Yeşiller ise iyice gerileyen Liberal Demokratlar’ı beşinci sıraya iterek İskoç meclisinde dördüncü parti oldu. İşçi Partisi Galler’de de oy kaybetmesine rağmen bölge parlamentosundaki birinci parti konumunu korudu.

İskoçya Ulusal Partisi üçüncü kez seçim zaferi kazandı.
Parti, Galler’de 60 sandalyenin 29’unu kazandı.
Plaid Cymru ve UKIP (İngiltere Bağımsızlık Partisi) Galler’de oyunu artırdı.
Kuzey İrlanda’da ise oy sayımı sürüyor.

857200cookie-checkLondra’da zafer İşçi Partisi’nin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.