Mavi kitaba karşı beyaz kitap

İngiltere’nin en eski Türk derneği olan Kıbrıs Türk Cemiyeti Başkanı Mustafa Gençsoy’un yaptığı açıklamada araştırmanın İngiliz gizli belgelerine dayanarak yapıldığı vurgulanarak kitabın cemiyetinin 00-44-20 7437 4940 numaralı telefonu veya [email protected] mail adresinden temin edilebileceği belirtildi.


Kitabın basım ve dağıtımınının Kıbrıs Türk Cemiyeti tarafından yapıldığını belirten gençsoy şunları söyledi:


“İngiliz hükümetinin desteği ile, birinci dünya savaşı yıllarında yayınlanan ve kamuoyunda ‘Mavi Kitap’ olarak bilinen eserin Ermeni soykırımı iddialarına kanıt olarak gösterildiği bir dönemde yayınlanan ‘The Turco-Armenian Imbroglio’ soykırım tartışmalarını izleyenlerin ilgisini çekiyor.  İngiliz belgelerinin yanısıra kilise kütüphanelerinden gazete arşivlerine kadar geniş bir yelpazede araştırmalarda bulunan Prof.Dr. Salahi Sonyel, kitabında mavi kitaptaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ortaya koyuyor. Tezlerini bilimsel, ancak okurun anlayabileceği bir dille kaleme alan Sonyel’in kitabında  İstanbul’un İngilizler tarafından işgal edildiği yıllarda Osmanlı arşivlerinden çalınan ve İngiltere’ye getirilen belgelerden de yararlanılmış. Kopyaları Kıbrıs Türk Cemiyeti’nde de bulunan söz konusu belgelerde mavi kitaptaki iddiaları doğrulanmıyor. Kitabın yazarı Sonyel’e göre, bu sorun gerçekliği tartışma götürür belgelerle Ermeni diasporası tarafından gündeme taşınıyor ve bu soruna en sağlıklı çözüm uluslararası çevrelerden bağımsız bilim adamlarının bir araya geleceği bir çalışma ile elde edilebilir. Yahudi soykırımı gibi cenosid olarak nitelendirilen iddiaların uluslararası geçerliliği olan savaş mahkemelerinde kanıtlandığını hatırlatan Prof.Dr. Sonyel, Ermeni soykırımı iddialarının hiç bir yasal ve yargısal otorite tarafından kabul görmediğini vurguluyor.”


Söz konusu kitabının Türkiye’nin tezlerini destekleyen ve bu konuda İngilizce yazılmış en ciddi kaynaklardan birisi olduğunu belirten Gençsoy, kitabı Türkiye ve KKTC’nin yanısıra dünyanın her yerinden talep eden kişilere posta aracılığı ile ulaştırabileceklerini belirtti.

783420cookie-checkMavi kitaba karşı beyaz kitap

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.