“Mecburiyet” bunu yaptırıyor!

Cumhuriyetçi Başkan adayı John MacCain’in seçim vaatleri arasında bulunan Amerika’nın önümüzdeki yüz yıl içinde enerji politikasına ait Okyanus kııyılarını petrol sahasına çevirme tasarılarına seçmen önünde hayır diyen Obama, bu kez, iş başa düşünce karar değiştirdi.

2013 yılına kadar kıyıdan 125 mil açıklara uzanan Amerikan kıtasahanlığı içinde petrol çıkartılmaya başlanacağı ilk olarak The Los Angeles Times gazetesi tarafından duyuruldu. Petrol tasarısıyla ilk önce Atlantik kıyısındaki Virginia Eyaleti açıklarında aramalara başlanacağı bildirilirken, daha sonra çepeçevre Amerikan sahilleri delik deşik edilecek. Haberin yarattığı ilk şok etkisinden sonra çevrecilerin tasarıya karşı çıkışları da gecikmedi. Denizden petrol elde etmenin deniz balıkçılığı dahil olmak üzere çevresel yıkımlara yol açtığı bilindiğinden, önümüzdeki dönemde çok tartışılacak bir alana doğru iç siyasetin sürükleneceği de iddia edildi.

Obama’nın bu kez böyle bir karara yönelmesi ardından, uzun zamandır kıyılarda petrol çıkartmak için hazırda bekleyen petrol şirketleriyle arası iyi olan sağcı Cumhuriyetçilerin, gerek Amerikan Kongresi’nde, gerekse Senato’da tasarıya olumlu yaklaşacakları bekleniyor.

Basındaki siyasi yorumculara göre, öte yandan, Obama’nın seçim vaatlerine bağlı kalmasını isteyecek eski Başkan adaylarından John Kerry gibi isimlerin tasarıya uzak duracağı sanılıyor.

Solcu ve anti-Kapitalist yorumcuların ise petrol çıkartma tasarısına ilk yaklaşımları, internet sitelerinden izlenebildiği kadarıyla, “Kapitalist mecburiyet her şeyi yaptırır, verilen sözler bile bozulur” anlamında oldu.

1502210cookie-check“Mecburiyet” bunu yaptırıyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.