Mersin: CHP-MHP yarışını, İYİ Parti ve bağımsız adaylar nasıl etkileyecek?

Fundanur Öztürk / BBC Türkçe – Mersin’de 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı Vahap Seçer, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) adayı Hamit Tuna’yı yaklaşık 43 bin oy farkla geçerek Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. 5 yıl sonra yarışın yine bu iki parti arasında geçmesi bekleniyor. İYİ Parti’nin ve CHP’den istifa eden bağımsız adayların etkisi ise merak ediliyor.

CHP Vahap Seçer’i yeniden aday gösterdi, Cumhur İttifakı’nın adayı ise bu kez MHP’li Serdar Soydan oldu.

Millet İttifakı’nın dağılmasının ardından, Mersin’de İYİ Parti Bülent Özkan’ı aday gösterdi.

CHP’nin yeniden aday göstermediği Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve Eski Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç de partiden istifa ederek kendi ilçelerinde bağımsız aday oldu.

Mersin’de çoğu kişiye göre bu adaylıklar, CHP oylarının parçalanmasına neden olabilir ve kentteki dengeleri değiştirebilir.

Mersinliler, güçlü bağımsız adaylarla birlikte “çok adaylı” girilen bu seçimde, sonucu öngörebilmenin “çok zor” olduğunu söylüyor.

2019 seçimlerinde CHP, Mersin’in merkez ilçelerinden olan Yenişehir’i yüzde 63 oyla kazanmıştı. İlçede halen CHP’nin ağırlığı hissediliyor.

Fakat çok adaylı bu seçimde oylar bölünebilir ve garanti görülen yerlerde bile adayların işi eskisi kadar kolay olmayabilir.

26 yaşındaki İlknur Özmen ise tercihini değiştirmeyen seçmenlerden.

Vahap Seçer, Mersin’i “kadın ve öğrenci dostu bir kent” yaptığı için yine CHP’ye oy vereceğini söylüyor:

“Sahil boyu tamamen ışıklandırılmış durumda. Kafeleri, oturma alanları çok güzel ve insanlar kendini rahat hissedebiliyor.

“Belediye sık sık ücretsiz konserler düzenliyor. Sahil boyunda belediyenin kafeleri var ve fiyat olarak çok daha ucuz. Deniz manzarasını izlerken uygun fiyata kahvaltı yapıp, kahveni içebiliyorsun.”

Mersin’de üniversite öğrencileri de enflasyondan en çok etkilenenler arasında yer alıyor.

Mersin Üniversitesi yakınlarında tantuni restoranı olan esnaf Zeki Kaya, öğrenci müşterilerin artık eski kadar restorana uğramadığını söyleyerek, “Şimdi tantuni bile onlara pahalı geliyor” diyor.

Özmen ise son 5 yılda kentteki üniversite öğrencileri için olumlu adımlar atıldığını, öğrencilerin 1 liraya belediye otobüslerine binebildiğini, öğrencilere yönelik ücretsiz kütüphane ve kursların açıldığını belirtiyor.

Aydınlıkevler’deki bir kahvehanede oyun oynayan emekliler, kentteki en büyük sorunun Suriyeli göçmenler olduğunu düşünüyor.

Nihat Uslu, “Ben hayatta MHP’ye oy vermedim ama eğer bunları gönderirlerse, onlara bile oy veririm. Çünkü bunlar yakında kendi milletvekillerini, belediye başkanlarını seçecekler” diyor.

Göçmenlerin hem ekonomiyi hem de sosyal hayatı olumsuz etkilediğini düşünen Emin Güneş ise “Biz burada ikinci vatandaş olduk, onlar birinci vatandaş” diyerek destekliyor.

Göçmenlerin ardından en büyük sorunları ise geçim derdi.

İleri yaşına rağmen çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Güneş, 10 bin lira emekli maaşıyla geçinemediğini anlatıyor.

İçlerinden bir diğeri ise “Beter olacağız, bu daha iyi günlerimiz” diyor.

Yeniden aday olan CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, sosyal belediyecilik anlayışını Mersin’de hakim kıldıklarını, yine seçilirse 5 yıl daha yenilikçi ve kalkınmacı anlayışı sürdüreceklerini söylüyor.

Yapımı henüz tamamlanmayan metro için “Sözümüzdür, Mersinlilerin hizmetine girecek” diyen Seçer, finansman arayışında olumlu gelişmeler olduğunu belirtiyor.

Seçer, düşük gelirli vatandaşlar için Sosyal Konut Projesi hayata geçireceklerini vurguluyor ve sinekle mücadele, park bahçe yapımı, temizlik ve yol yapımı gibi hizmetleri geliştirme sözü veriyor.

Cumhur İttifakı’nın MHP’li adayı Serdar Soydan ise “3 ana tema, 9 ilke, 100 proje” sloganıyla yola çıktı.

Serdar Soydan, Mersin’in trafik sorununu akıllı kavşak modeli ile çözeceğini ve kentte hafif raylı sistem getireceğini söylüyor.

Soydan ayrıca emekli ve dar gelirli vatandaşlara indirimli su verileceğini söyleyerek, çiftçiye de “maliyetlerini düşürme” sözü veriyor.

İYİ Parti adayı Özkan: Daha zor bir yolu seçtik
2019’da dönemin Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olan İYİ Partili Burhanettin Kocamaz yeniden aday olamamıştı.

İYİ Parti’nin Mersin İl Başkanlığı heyeti, adaylık listesini 17.00’den sonra Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etmişti. YSK yetkileri ise listenin geç gelmesi nedeniyle Kocamaz’ın adaylığını kabul etmemişti. Bu gelişmenin ardından İYİ Parti, il yönetimini görevden almıştı.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, “Bu hain kumpas, aramızdan birilerinin ihmali gibi gösterildi. Çok açık söylüyorum; Bu bir ihmal değildir. Bu bir sorumsuzluk da değildir. Bu, İYİ Parti’ye yönelik “dahili” bir operasyondur” demişti.

Milliyetçi seçmenin de yoğun olduğu kentte, İYİ Parti adayı Bülent Özkan’ın nasıl bir etki yaratacağı merak konusu.

BBC Türkçe’ye konuşan Özkan’a göre, ittifaklara sıkışmaktan mutsuz olan seçmenlere alternatif olan İYİ Parti, hem milliyetçi hem de sosyal demokrat seçmenden ilgi görüyor:

“Eğer iki ittifaktan birini desteklemiş olsaydık, desteklediğimiz ittifakı seçimlerde iddialı hale getirebilirdik. Ancak partimizin kimliğini tam olarak oturtabilmek için daha zor bir yolu seçtik.”

Mersinli esnafın en çok ruhsatız çalışan Suriyelilerden şikayetçi olduğunu söyleyen Özkan, “Biz bu haksız rekabeti ortadan kaldırmak üzere denetimlere başlayarak ruhsatsız işyerlerini ruhsatlandırmaya başlayacağız” diyor.

2766120cookie-checkMersin: CHP-MHP yarışını, İYİ Parti ve bağımsız adaylar nasıl etkileyecek?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.