Mesafesiz tatilde yüzme havuzlarında büyük tehlike!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Kimya Mühendisi ve yüzme havuzu operatörü eğitmeni Celal Güzelyürek, yüzme havuzlarının kapasitelerinin yarısının kullanılması gerektiğine dikkat çekerek Covid-19 riskine karşı uyarılarda bulundu…

Pandemi kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından bayram tatilini fırsat bilen milyonlarca insan tatil beldelerine akın etti. Antalya, Bodrum, Çeşme, Marmaris, Alanya Kaş ve Kuşadası gibi tatil bölgelerindeki plajlar tıklım tıklım doldu. Maske, mesafe ve hijyen uyarılarına riayet edilmeden süren tatil döneminde sıcaktan bunalanların bir diğer tercihi de yüzme havuzları oldu. Ancak uzmanlar yüzme havuzlarındaki görünmeyen tehlikeye karşı uyarıyor: Denizlerdeki müsilajdan kaçarken yüzme havuzlarında korona virüse yakalanmayın! Kimya Mühendisi ve Yüzme Havuzu Operatörü Eğitmeni Celal Güzel Yürek, bu sezon yüzme havuzlarının kapasitelerinin yarısı oranında kullandırılması gerektiğine işaret ederek, “Aksi halde, pandemi den korunma kurallarından olan mesafe kuralına kullanıcıların uymaları mümkün değildir. Yüzme havuzlarında maske takmak da mümkün olmadığı için çok tehlikeli bir ortamın meydana gelebilir” uyarısında bulundu.

Antalya’da yaşayan Kimya Mühendisi ve Yüzme Havuzu Operatörü Eğitmeni Celal Güzel Yürek, Bayram tatili ve sonrasında yüzme havuzlarındaki yoğunluğa dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Pandemiyle ilgili kısıtlamaların kaldırılmasının ardından yüzme havuzlarının da açılmasına izin verildiğini kaydeden Güzelyürek, “Uzun süre kapalı olan yüzme havuzlarına özellikle gençlerin, sporcuların ve çocukların yoğun ilgi gösterecekleri tahmin edilmektedir. Pandemi sürecinin devam ettiği gerçeğini de unutmadan yüzme havuzlarının, soyunma -giyinme odalarının, tuvaletlerin ve çevresindeki entegre yaşam alanlarının, kesinlikle hijyen ve dezenfeksiyon sorunu olmamalıdır” diye konuştu.

Yüzme havuzuna girmeden önce HES kodlarının incelenerek hastalığı olanların girişinin önlenmesi gerektiğini vurgulayan Güzelyürek, ishal gibi durumlarda ve sokak hayvanlarıyla havuza girilmemesi uyarısında bulundu. Yüzme havuzu sularını dış etkenlerle birlikte en çok kullanıcıların kirlettiğini anımsatan Güzelyürek, “Bu nedenle kullanıcıların turnikeden geçerek otomatik olarak duş aldıktan sonra, ayak sanitasyonu işlemini de tamamlayarak havuza girmeleri sağlanmalıdır. Özellikle Marmara Denizi’nde şu an yaşanmakta olan müsilaj problemi nedeniyle başta İstanbul olmak üzere Marmara’nın tamamında kamuya ve özel sektöre ait yüzme havuzlarından yararlanmak isteyenlerin sayısında büyük bir artış olacağı tahmin edilmektedir. Özellikle çok sıcak günlerin yaşandığı bu günlerde talep artışı kaçınılmazdır” dedi.

Bu sezon yüzme havuzlarının kapasitelerinin yarısı oranında kullandırılması gerektiğine işaret eden Kimya Mühendisi Celal Güzelyürek, “Aksi halde, pandemi den korunma kurallarından olan mesafe kuralına kullanıcıların uymaları mümkün değildir. Yüzme havuzlarında maske takmak da mümkün olmadığı için çok tehlikeli bir ortamın meydana gelebilir. Bu durumdaki havuzların kimyasal ve mikrobiyolojik dengeleri sıcaklık artışına da bağlı olarak çabuk bozulduğu için havuz suyunu yeteri kadar dezenfekte edebilmek zorlaşacaktır. Bunun sonucunda kullanıcılar covit-19 başta olmak üzere, bulaşıcı birçok hastalıktan solunum yolları ve orta kulak enfeksiyonlarına kadar ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler” görüşünü dile getirdi.

Konuyla ilgili değerlendirmesinde yüzme havuzlarıyla ilgili önerilerine de yer veren Güzelyürek, şunları dile getirdi: “Havuz Suyu Operatörlerinin yönetmelik gereği havuz başında yapmaları gereken ölçümleri aksatmadan ve pandemi günlerinde daha sık aralıklarla yapmalarını tavsiye ederiz.  Otomatik dozajlama cihazlarının ölçüm değerleri, havuz başında yapılan manüel ölçümlerle karşılaştırılmalıdır. Herhangi bir uyumsuzluk olması halinde derhal gerekli tedbirler alınmalıdır. Otomatik dozajlama cihazlarının tavsiye edilen süreler içinde kalibrasyonlarının mutlaka yaptırılması gerekmektedir.  Yüzme havuzlarında kullanılan kimyasal maddelerin sağlık bakanlığından ruhsatlı olmalarına ve merdiven altı ürünlerin kesinlikle kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki marifet çok kimyasal madde kullanarak değil, az kimyasal madde kullanarak yüzücülere sağlıklı bir havuz suyu sunabilmektir. Özellikle bu sezon, yüzme havuzlarını denetlemekle görevli olan Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumların denetlemeleri mümkün olduğu kadar aksatmamaları gerekmektedir.”

 

2534010cookie-checkMesafesiz tatilde yüzme havuzlarında büyük tehlike!
Önceki haberLondra’da Türkiye kökenli belediye meclis üyesi çevre mücadelesinde
Sonraki haberKonuşmaya başlayınca öldürülen AKP’li başkanın fotoğraf arşivi ortaya çıktı: Sedat Peker’den Binali Yıldırım’a…
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.