Müslüman ajan aranıyor

Başbakan Howard Avustralya’da olası bir terör saldırısını engellemek amacıyla önümüzdeki 5 yılda ajan sayısını 980’den 1860’a, yani iki katına çıkaracağını söyledi. Böylece 2010 yılına gelindiğinde ASIO, tarihinin en kalabalık ajan sayısına ulaşmış olacak. Ajanların çoğunluğunun, Müslüman ve etnik toplumlardan alınacağı açıklandı.

Adalet Bakanı Philip Ruddock, ASIO’nun etkili olabilmesi için çeşitli dilleri bilen ve farklı kültürleri tanıyan elemanlara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Londra’da meydana gelen ve İngiltere’de yetişmiş teröristlerce gerçekleştirilen bombalı saldırıların ASIO’yu, Avustralya’nın yüz yüze bulunduğu tehdit konusunda yeniden düşünmeye yönelttiği kaydediliyor. Başbakan Howard, “Burada yetişen terörist tehdidi, 6 ay ya da bir yıl önce düşünebileceğimizden çok daha büyük bir gerçeklik. Londra olayından sonra aynı şeyin burada da olabileceği gerçeğini kabul etmemiz gerek” diye konuştu.

11 Eylül 2001 saldırılarından sonra Federal Hükümet ASIO’nun bütçesini 62.9 milyon Dolar’dan 171.7 milyon dolar’a çıkardı. ASIO’nun ajan sayısını ikiye katlaması kararı, ASIO’nun eski Genel Müdürü Allan Taylor tarafından alındı. Gelecek yıl bütçesinde ajan alımı için ASIO bütçesinde büyük artış yapılaması bekleniyor. Bu amaçla ASIO gelecek 5 yılda 900 yeni ajan alacak. ASIO ayrıca yeni iletişim teknolojilerine yatırım yapacak. Bu teknolojilerin yeni bilgisayar sistemleri, dinleme ve izleme aletleri olacağı belirtiliyor.

Başbakan Howard, Avustralya’da yetişmiş teröristlerin oluşturduğu tehdit konusunda açıklama yapmadı ancak, “çok çok yüksek” ifadesi kullandı.

Terör uzmanı Allan Behm, ASIO’nun kaynaklarının artırılması kararını olumlu buldu. Behm, istihbarat örgütünün bundan sonbraki stratejisinin, Endonezya ve diğer Güney Doğu Asya ve Orta Doğu kökenlilerden çok miktarda ajan almak olmasını beklediğini söyledi. 

FOTOĞRAF: John Howard

1116770cookie-checkMüslüman ajan aranıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.