Muğla’da nöbet tutan köylülere sahur baskını, 11 gözaltı!

Muğla’da tarım alanlarını ve ormanları yok edecek çimento fabrikasına karşı direnen köylüler 3 Nisan’da malzeme taşıyan tırların önünü keserek nöbet eylemine başlamıştı. Jandarmanın saat sabaha karşı nöbet yerine yaptığı baskınla 11 köylü gözaltına alındı…

Yusuf Yavuz

Muğla’da kurulmak istenen çimenton fabrikasına karşı nöbet eylemi yapan köylüler sabaha karşı jandarma baskınıyla gözaltına alındı. Aralarında 15 ve 17 yaşlarında iki öğrenci ile bir Meclis Üyesinin de bulunduğu 11 kişiyi nöbet tuttukları alanda zor kullanarak gözaltına alan jandarma ile köylüler arasında tartışma yaşandı.

YÖRE HALKI ÇİMENTO FABRİKASINA DAVA AÇMIŞTI

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesinde, 7.751 dekarlık orman arazisinde kurulmak istenen çimento fabrikası ve buna bağlı taş ocaklarının bölgeye zarar vereceğini savunan yöre halkı projenin iptali için dava açmıştı.

DAVA SÜRERKEN MALZEME TAŞIYAN TIRLARIN ÖNÜNÜ KESTİLER

Yöre halkının açtığı davada Mahkeme’nin atadığı bilirkişi heyeti 23 Şubat’ta proje alanında keşif yaptı. Halk bilirkişi raporunun ardından yargının vereceği kararı beklerken geçtiğimiz hafta çimento fabrikasının kazanları ve büyük ölçekli teknik malzemelerin tırlarla alana getirilmesi tepki çekti.

KÖYLÜLER 3 NİSAN’DA NÖBET EYLEMİNE BAŞLAMIŞTI

Tırların önünü kesen köylüler, 3 Nisan günü yolu trafiğe kapatarak nöbet eylemine başladı. Bayır Mahallesi’nde köylülerin nöbeti sürerken proje sahibi firma tırları geri çekme kararı almıştı. Ancak halk yargı süreci devam ederken projenin inşaatının da devam etmesine tepkili.

SABAHA KARŞI JANDARMA BASKIN DÜZENLEDİ

Yargı kararını verinceye kadar çalışmaların durmasını talep eden köylüler, nöbet eylemini sürdürüyordu. Bugün de gece nöbetini tutan köylülere sabaha karşı Jandarma baskını düzenlendi. Jandarmanın nöbeti sonlandırmaları isteğine karşı çıkan köylüler, zor kullanılarak gözaltına alındı. Saat 04.30 sıralarında gözaltına alınan 11 kişi arasında 15 ve 17 yaşlarında iki öğrenci ile Muğla Menteşe Belediyesi’nin bir Meclis Üyesi de bulunuyor.

TOPRAKLARINI KORUMAK İSTEYEN HALK GÖZALTINDA

Çoğunluğu Deştin köylüsü olan gözaltına alınanların isimleri şöyle: Hasan Sarı (50), Görkem Çetinkaya (15) Öğrenci, Çağdaş Özdemir (17) Öğrenci, Sadike Sarı (46), Seher Şener (45), Dilber Özdemir (29), Engin Uyan (27), Selahattin Tilkioğlu (36), Sevla Tilkioğlu (35), Ferah Gümüş (45 Menteşe Belediyesi Meclis Üyesi) ve Hüsamettin Kaya (42).

2680280cookie-checkMuğla’da nöbet tutan köylülere sahur baskını, 11 gözaltı!
Önceki haberKızılay’ın 3 günlük kan stoğu kaldı
Sonraki haberEskiler daha güzeldi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.