‘Munyar’ın TGC üyeliği düşürülsün’

Eskioğlu, Munyar’ın Hürriyet’e karşı açtığı hak arama davasında işveren şahidi olarak ifade verdiğini vurgulayarak, Munyar’ın işveren tarafından kötüye kullanılan ücret karşılığı ödenen ve sosyal haklardan arındırılmış telifi savunduğunu söyledi.


Munyar’ın kınanarak TGC üyeliğinin düşürülmesini isteyen Eskioğlu, “Mahkemede nasıl bir tanık ‘tecavüz’ü savunamazsa bir gazeteci de ücret diye ödenen sosyal haklardan arındırılmış ‘telif’i savunamaz! Üstelik bu gazeteci, meslektaşlarının haklarını savunmak ve geliştirmek amacındaki TGC’nin Başkan Vekili ise hiç mi hiç savunamaz…” dedi.


Dilekcesinin Yönetim Kurulu’nda gündeme alınmasını isteyen Eskioğlu, “TGC bu haksızlığa göz yumarsa ahbap çavuş ilişkisi ile yönetildiği ve Hürriyet işvereninin etki alanı içinde olduğu anlaşılacaktır. Böyle bir durumda üyeleri açısından TGC’nin varlık nedeni de anlamsızlaşacaktır…” diye konuştu.  


Eskioğlu, “Hürriyet’e karşı açtığı hak arama davasını kazanma durumunda emsal oluşacağını ve işverenin ‘telif’ ile vergi yasalarına ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne tecavüz etmesine artık ‘dur!’ denileceğini” de sözlerine ekledi.


TGC Başkanı Orhan Erinç de dilekçenin gündeme alınacağını umduğunu söyledi.


Erinç, daha önce Açık Gazete’ye verdiği röportajında da “telif”i “emek sömürüsüne yönelik bir uygulama” olarak nitelemiş ve işverenin gelir vergisi yasasına  aykırı davrandığını söylemişti.


“TGC ÜZERİNE GÖLGE DÜŞÜRDÜ”


Eskioğlu’nun TGC’ye Yönetim Kurulu Başkanı’na hitaben yazdığı mektup aynen şöyle:


“Hürriyet Gazetesi Ekonomi servisinde tam gün muhabir olarak çalıştığım (1998-2000) 22 ay boyunca işverenin sigortamı yatırmaması üzerine iş mahkemesine dava açmıştım. İşveren, ‘telifli olduğu için sigortayı hak etmedi’ diyerek 4 eski iş arkadaşımı aleyhime şahit gösterdi.


Ne yazık ki TGC Başkan Vekili de olan Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar mahkemede verdiği ifadede gazetecilerin haklarını korumak ve geliştirmekle yükümlü TGC’nin ilkeleriyle ters düştü. Ekte de görebileceğiniz gibi Munyar ifadesinde beni gazetenin dışında ‘telifli’ çalışır gösterdi. İşyerine haftada 4-5 gün gittiğimi söylemekle kalmadı bir adım daha ileri giderek hatır gönül işi için gazetede idare edildiğimi belirtti.


TGC üyesi olduğunu sandığım diğer işveren şahitlerinden Nurten Erk de ‘telifli’ çalıştığım ifadesini verirken Emre Özpeynirci benim ‘Stajyer’ olduğumu iddia etti.


Sayın Başkan bildiğiniz gibi işveren tarafından kötüye kullanılan telifli çalıştırma yöntemi basının kanayan bir yarasıdır. Bu hukuk mücadelemde davayı kazanmam, aynı konumdaki yüzlerce meslektaşımın iş koşullarını iyileştirmesini sağlayacaktır.


TGC Başkan Vekili Munyar’ın işvereni destekleyen ifadesi TGC ve meslek adına bir talihsizliktir. Meslek dayanışması ve hukuksal destek beklediğim TGC’nin etkin görevdeki bir üyesinin ifadesi hak arayışımda beni hayal kırıklığına uğrattı ve ne yazık ki TGC’nin  üzerine de gölge düşürdü.


Yönetim Kurulu’ndan, Munyar hakkında soruşturulma açılmasını, söylediklerimin doğru çıkması durumunda da kendisinin TGC üyeliğinin düşürülerek kınanmasını arz ediyorum.”


FOTOĞRAF: Malatyalı olduğu için özellikle seçim zamanlarında Hürriyet adına Malatya’da nabız yoklama haberleriyle de tanınan  Hürriyet Ekonomi Müdürü ve TGC Başkan Vekili Vahap Munyar, iş arkadaşına karşı patronunun yanında sömürü aracı olan telifi savunması hemşehrilerini de üzdü.

1051520cookie-check‘Munyar’ın TGC üyeliği düşürülsün’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.