Müze eserlerinin konulduğu depoya hırsızlar dadanmış!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Büyükşehir Belediyesi Altın Portakal’ın kurucusu Behlül Dal’ın kendi adını taşıyan müzede bulunan heykeline yönelik vefasızlık yapıldığına ilişkin haberimizin ardından açıklama yaptı. Açıklamada, müzeye ait eserlerin kaldırıldığı depoda hırsızlık ve su baskını gibi olayların yaşandığının itiraf edilmesi dikkat çekti…

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin isim babası ve kurucularından olan Yönetmen Behlül Dal’ın adını taşıyan sinema müzesine ait materyallerin belediyeye ait depoda çürümeye terk edilmesiyle ilgili haberimize Büyükşehir’den açıklama geldi. Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı’nın konuyla ilgili açıklamasında, söz konusu müzenin 2014 yılında belediye yönetimi tarafından kapatıldığı ve eserlerin Bülent Ecevit Kültür Merkezi’ne taşındığı belirtilerek, “Behlül Dal Sinema Müzesi’ne ait eserlerin ve sergileme materyallerinin depolandığı Bülent Ecevit Kültür Merkezi bu dönemde atıl durumda bırakılmasından dolayı su basması, hırsızlık vakaları gibi olumsuz durumlar yaşanmıştır” denildi.

Türkiye’nin en köklü kültürel organizasyonlarından biri olan Antalya Altıkn Portakal Film Festivali’nin isim babası ve kurucularından ünlü yönetmen Behlül Dal’ın anısını yaşatmak için 2013 yılında bir sinema müzesi kuruldu. Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturulan ve festivalin 50. Yıldönümü olan 5 Ekim 2013 tarihinde dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın tarafından açılışı yapılan müzede, Behlül Dal’ın sinemayla ilgili kişisel arşivinin yanı sıra Safa Önal’ın senaryolarını yazdığı daktilosu ile çeşitli dokümanlar yer alıyordu.

AKP’Lİ TÜREL KAPATTI, CHP’Lİ BÖCEK ÜSTÜNE YATTI

AKP’li Menderes Türel’in 2014 yerel seçimlerinde Başkanlık koltuğuna oturmasının ardından kapısına kilit vurulan müzeler arasında yer alan Behlül Dal Sinema Müzesi’nde sergilenen malzemeler, Karaalioğlu Parkı bitişiğindeki Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nin deposuna taşınmıştı. Ancak 2019’da CHP’li Muhittin Böcek’in göreve gelmesinin ardından müzenin yeniden açılması beklenirken aradan 4 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen bu konuda somut bir adım atılmadı.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA GELDİ

Depoda çürümeye terk edilen müze malzemeleri arasında bulunan Behlül Dal’a ait silikon heykelin baş kısmı önce depoda pislik içerisinde yerlerde sürünürken görüntülendi, bir süre sonra ise bir otomobilin direksiyonunda hırsızlara karşı korkuluk olarak kullanıldığı görüldü. Konuyu gündeme getiren haberimizin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden itiraf gibi açıklama geldi.

MÜZE ESERLERİNİN OLDUĞU DEPODA HIRSIZLIK VE SU BASKINLARI YAŞANDI

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan konuyla ilgili açıklamada, müzeye ait eserlerin kaldırıldığı depoda hırsızlık ve su baskınlarının yaşandığı için bazı malzemelerin kullanılamaz duruma geldiği itiraf edilerek şu görüşlere yer verildi: “Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından, 50. Altın Portakal Sinema Festivali’nin gerçekleştirildiği 2013 yılında Behlül Dal Sinema Müzesi’nin açılışı yapılmıştır. Büyük çoğunluğu Behlül Dal’a ait olan, sinema sanatı ile ilgili eserlerin sergilendiği müze 2014 yılında, dönemin Büyükşehir Belediye Yönetimi tarafından kapatılmış ve müzeye ait eserler Bülent Ecevit Kültür Merkezi’ne taşınmıştır. Ayrıca yine aynı dönemde, Büyükşehir Belediyesi Yönetimi tarafından Sobacılar Çarşısı’nda bulunan Soba Müzesi, rahmetli Fikret Otyam’ın adını taşıyan Fikret Otyam Sanat Galerisi ve Kaleiçi‘nde bulunan Antalya Kültür Evi de kapatılmıştır. Behlül Dal Sinema Müzesi’ne ait eserlerin ve sergileme materyallerinin depolandığı Bülent Ecevit Kültür Merkezi bu dönemde atıl durumda bırakılmasından dolayı su basması, hırsızlık vakaları gibi olumsuz durumlar yaşanmıştır.  

‘MÜZEYE AİT CANLANDIRMALAR KULLANILAMAZ DURUMA GELDİ’

2019 yılında yönetime gelmemizin ardından, Behlül Dal Sinema Müzesiyle ilgili öncelikli olarak envanterine kayıtlı eserlerle ilgili sayım ve inceleme yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucu envantere kayıtlı eserlerde eksik olmadığı; müzeye ait canlandırmalar, vitrinler, sergilemeyi güçlendiren materyallerin ise sağlıksız depolama ve muhafaza şartlarından dolayı kullanılamaz durumda oldukları tespit edilmiştir. Akabinde müzeye ait özellikle küçük boyutlu eserler depolama kaplarına yerleştirilerek daha sağlıklı ve korunaklı muhafaza edilecek alana taşınmıştır.

MÜZEYİ AYNI MEKÂNDA YENİDEN KURMAK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Yaşanan bu olumsuzlukları gidermek, Altın Portakal’ın önemli aktörlerinden Behlül Dal’ın anısına gereken saygıyı göstermek adına Altın Portakal Sinema Müzesi aynı tarihi mekânda kurulması ve ziyarete açılmasıyla ilgili gerekli çalışmalar başlatılmıştır. Daire Başkanlığımız uzmanları tarafından müzesinin kurgusal planlaması yapılmış, teşhir ve tanzim projesi hazırlanmış ve teşhir tanzim uygulamasının yapılması için ihaleye çıkılmıştır. Altın Portakal Sinema Festivali’nin ve Behlül Dal’a ait koleksiyonun ziyaretçilere tanıtılacağı müzede modern ve geleneksel sergileme yöntemleri izlenecektir. Müzeyi ziyaret edenler Altın Portakal tarihçesini, sinema sanatının tanığı eserleri müzede izleyebileceklerdir.  Daire Başkanlığımız tarafından Antalya Kent Konseyi Kültür ve Sanat komisyonuna 27.01.2021 ve 30.03.2023 tarihlerinde Behlül Dal Sinema Müzesi’nin ve müzeye ait eserlerin durumu ve geleceği ile ilgili bilgilendirme yapılmıştır.”

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYES İHALEYLE YENİ HEYKELLER YAPTIRACAK

Büyükşehir Belediyesi’nin 24 Ağustos 2023 tarihinde yapacağı ihalede, aralarında Behlül Dal, Adile Naşit, Kemal Sunal, Tarık Akan ve Fatma Girik gibi Yeşilçam’ın ünlü isimlerinin heykellerinin de yer aldığı 45 kalem mal ve hizmet alımı yapılacak. İhale başlığında yeniden kurulması planlanan müzede Behlül Dal adının yer almaması da dikkat çekiyor.

2709510cookie-checkMüze eserlerinin konulduğu depoya hırsızlar dadanmış!
Önceki haberOrmanı kes, havayı kirlet, vergi de ödeme
Sonraki haberBetonu toprağa tercih eden CHP’li belediyenin planında ne var?
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.