Nazilerden Anna’yı gizleyen ağaç Kanada’da…

Kestane dallarından görülmeyen çatı katı Anna’ya siper olmuştu. Anna Frank ağacı olarak bilinen kestanenin filizi törenle, Yahudi Soykırım Müzesi bahçesine dikildi.
Kanada’nın Montréal kentinde dikilen kestane ağacı dallarının uzandığı evin çatı katı Hollanda’nın Amsterdam kentindeydi. Kenti işgal eden Naziler ve Hitler’in dehşetengiz istihbarat ordusu Gestapo’nun dikkatini ağaç dallarından çatıdaki pencere çekmemişti.

Yahudi Anna Frank bütün ailesi Nazilerin elinde yok olurken, Amsterdam’daki evlerinin çatısında savaş boyunca saklanmış, bu arada dünyaca ünlü günlüğünü yazmıştı. Savaşın sonlarına doğru bir ihbarla evi basan Gestapo, 12 yaşındayken girdiği saklanma hücresinde tek başına 15 yaşını dolduran kızı oradan alıp Auschwitz Kampı’na göndermişti. Anna Frank orada bir tifus salgınında yaşamını kaybetti.

Anna Frank adına dikilecek kestane ağacı için hem ABD hem de Kanadalı Yahudi cemaat ve lobileri harekete geçti. Yapılan bağışların ardı arkası kesilmiyor. Montréal kentindeki Yahudi Soykırım Müzesi de bu aralarda ziyaretçi akınına uğruyor.

1510960cookie-checkNazilerden Anna’yı gizleyen ağaç Kanada’da…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.