‘Nazım’ı rahatsız etmemek gerekir’

Günay, şair Nazım Hikmet’in mezarının Türkiye’ye getirilmesine ilişkin olarak, ”Nazım Hikmet gibi büyük şairi, bu saatten sonra yattığı topraklarda çok da rahatsız etmemek gerekir. Ancak bunu çözersek yine biz çözeceğiz, AK Parti’deki sosyal demokratlar” dedi.


Dün doğumunun 106. yıldönümü olan Nazım Hikmet’e ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Günay, Nazım Hikmet’in, Türkiye’de yaşadığı dönemde hak ettiği sevgi ve saygıyı göremediğini, siyasal iktidarlarla sürekli çatışma halinde kaldığını söyledi.


”Bu kadar büyük bir (memleket) özlemiyle ölen bir şairi saygıyla anmak bizim için bir borçtur” diyen Günay, bu anının kendilerine yüklediği bir vasiyetin de olduğunu belirtti. Nazım Hikmet’in, bir şiirinde, Anadolu’da bir çınar ağacının altına gömülmek istediğini yazdığını anımsatan Günay, yıllardan beri bunun dile getirilmesine rağmen gerçekleştirilemediğini kaydetti. Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:


”Bunun gerçekleşmesi için sadece bizim kararımızla değil, gömülü olduğu topraklardaki yönetimin kararı, ailenin bugünkü mirasçılarının kararıyla oluyor. Bu çevrelerden, mezarının Türkiye’ye getirilmesi konusunda, bizim arayışımıza yöneltilmiş olumlu bir yanıt yok. Belki önümüzdeki yıllarda, Moskova’ya gittiğimde temaslarda bulunarak, somut bir adım atılmasını sağlayabiliriz. Ama vasiyeti bir anlamda gerçekleşti. Anadolu’daki bir çok köy, kasaba, Nazım Hikmet’i alıp, çınar ağacının altına gömmek istediklerini söylediler. Bu vasiyet, manevi anlamda gerçekleşmiş oldu. Rusya’ya gidenler, onu ziyaret ediyorlar. Orada da bir anıt aslında; Türkiye ile Rusya arasındaki bir kültür köprüsü, barışa, ulusların kaynaşmasına bir tür köprü oluşturuyor. Belki de Nazım Hikmet gibi bir büyük şairi, bu saatten sonra yattığı topraklarda çok da rahatsız etmemek gerekir. Bu da işin başka cephesi.”


FOTOĞRAF (Faruk Eskioğlu çekti): Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay

1053900cookie-check‘Nazım’ı rahatsız etmemek gerekir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.