Ne yapsa İçişlerini inandıramadı…

Tahir Konuksever 2001’de İngiltere’ye kaçak girerek sığınma isteminde bulundu. O tarihten başlayarak her gün karakola imzaya giden genç adam derdini anlatamamaktan, İçişleri Bakanlığı yetkililerini gerçek öykülerine inandıramamaktan yakınıyor. 24 Mayıs’ta son kez hakim karşısına çıkacak Konuksever ya “hakettiği” serbestliği alacak ya da geride İngiliz eşini bırakarak Türkiye’ye dönecek…


Konuksever Türkiye’den kan davasından kaçarak geldiğini, siyasi olaylara karıştığını belirterek 2001’de İngiltere’den siyasi sığınma istemiş. İçişleri Bakanlığı bu isteği reddedince temyiz yoluna gitmiş… Mahkemedir temyiz derken tanıştığı İngiliz bir kadınla hayatını birleştiren Konuksever, sorunlar çözüldü sandığı anda bu kez de “Evlilik başvurunuzu ancak Türkiye’den yapabilirsiniz” yanıtını almış.


Türkiye’ye gitmesinin mümkün olmadığını belirten genç adam bu kez de kebap dükkanına ortak olunca Ankara Anlaşması’ndan vize hakkını elde etmek istemiş. İçişleri Bakanlığı bu kez de göstermelik iş kurduğu savıyla başvurusunu reddetmiş…


Konuksever derdini anlatamamaktan yakınarak şunları söylüyor:


“Türkiye’de başıma gelenler gerçektir. Hadi onlara inanmadılar burada yaptığım evlilik tamamen gerçektir… Beni göndermek için evimi bastılar evli olduğumu gördüler. Yine de inanmadılar… Aç kalacak değiliz ya. Çalışmak zorundayız. Kebapçı dükkanına ortak olduk. Bu kez Ankara Anlaşması’ndan yararlanalım dedik. Ona bile inanmadılar…”


“PSİKOLOJİK İŞKENCE GÖRDÜM…”


Karakola imzaya gittiği bir gün tutuklanarak İngiltere’nin yüz karası olarak bilinen sığınmacı gözaltıevinde tutulan (Detention Centre) Konuksever başından geçenleri de şöyle anlatıyor:


“Geçen Ocak başında gözaltına aldılar ve Heatrow’a götürerek uçağa bindirip Türkiye’ye göndermek istediler. Direndim. Bu arada bana küfür eden ırkçı bir güvenlik görevlisiyle de dövüştüm. Bunun üzerine Havalimanındaki hücrede soğukta 11 saat çırılçıplak tuttular. Sonra da Harmondsworth Sığınmacı Gözaltıevi’ne gönderdiler. Bütün sığınmacılara psikolojik işkence yapılıyordu. Yemekleri yenmeyecek kadar kötüydü. Doktor yalnızca göstermelik bakıyordu. Güvenlik görevlileri sürekli hakaret ediyorlar ve karşılık verdiğinizde sizi hücreye atıp dövüyorlardı. 80 gün boyunca psikolojik işkence yaptılar…”


20 ve 29 Mart’ta çıkarıldığı mahkemede eşinin kefil olmasıyla serbest bırakıldığını söyleyen Konuksever, 24 Mayıs’ta tekrar hakim karşısına çıkarılacağını söyledi.

790840cookie-checkNe yapsa İçişlerini inandıramadı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.