“Neremiz doğru ki basın olsun”

CHP İngiltere Dayanışma Derneği’nin 28 Nisan Cumartesi günü Birkbeck Üniversitesi’nde düzenlediği “Türkiye’de Basın Özgürlüğü” konferansında konuşan gazeteci Orhan Bursalı, Türkiye’de basının durumunu anlattı.

İrfan Taştemur’un yönettiği konferansa 100’e yakın izleyici katıldı. Taştemur açılış konuşmasında Türkiye’de gazeteci ve basın patronların aslında özgür olduğunu savundu. Taştemir, “Gazeteciler çiçek böcek ve içi boş magazin haberi yapmakta, yalakalıkta, otosansürde, tutuklanmakta, öte yandan basın patronları da iktidara yalakalıkta ve çalışanlarını kapı önüne koymakta tamamen özgürdürler” dedi…

CHP İngiltere Dayanışma Derneği Başkanı Nesrin Yılmaz bu tür etkinliklerin süreceğini söyledi

“İLHAN SELÇUK’U KURBAN VERDİK”

Konuk konuşmacı Bursalı da, Londra’daki topluma seslenerek haksızlığa karşı yapılan her mücadelenin karşılığı olduğunu belirterek, Türkiye’deki demokrasi mücadelesine yurtdışından yapılacak her desteğin önemli olduğunu söyledi.

Bursalı, AKP’nin iktidar dönemi boyunca kendi medyasını inşa etme, kendinden olmayanı satın alma ya da iktidar gücünü kullanarak tarafsızlaştırmaya çalıştığını söyledi. İktidarın OdaTv, Balyoz ve bir ölçüde Ergenekon davalarının altında kalacağını öne süren usta gazeteci, “Cumhuriyet Gazetesi olarak bu süreçte İlhan Selçuk’u kurban verdik. Mustafa Balbay ise utanmaz bir şekilde hala tutuluyor” dedi.

“Kendimi bir kaç aydır özgür hissetmiyorum” diyen Bursalı, AKP ve gizli ortağı cemaatin Türkiye’ye büyük zararları dokunduğunu öne sürdü.

İktidar güçlerinin giderek çözüldüğünü belirten Bursalı şu yorumu yaptı:

“Bugün ittifak sürüyor. Ne yazık ki iktidarda birbirinden beter iki güç var. Küresel emperyalizmin adamları olan Gülen Hareketi şeffaf değil ve gizli bir örgüt gibi çalışıyor. Anayasal sorumluluğu olan AKP ile cemaat arasında ilk anlaşmazlık 2 yıl önce İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın hedef alınmasıyla başladı. Mavi Marmara yorumu, FB’nin hedef alındığı şike davası ve MİT Müsteşarı’na karşı soruşturma ile sürdü… Cemaatin komplo davaları çözüldükce gerçek ortaya çıkacak. Şimdiden bazı dürüst ve sağduyulu muhafazakar yazarların komploları eleştirmeye başlaması da olumlu bir gelişme…”

ORHAN BURSALI?

Orhan Bursalı (1947) Berlin Hür Üniversitesi’nde siyaset bilimi okudu. Bilim ve teknoloji politikaları, bilgi toplumu, dış politika, siyaset ve toplum ilgi alanları arasında yer alıyor.

1974 yılından beri gazetecilik mesleğini sürdürmektedir Cumhuriyet gazetesinin Cuma günleri yayınlanan Bilim ve Teknoloji ekini yönetiyor ve bu ekte bilimsel içerikli yazılar yazıyor Aynı zamanda Pazartesi, Salı, Perşembe ve Pazar günleri Cumhuriyet gazetesindeki Bilim ve Siyaset başlıklı köşesinde yazıyor.

Televizyonda Bilim Dünyası, Bilim Gündemi ve Bilim Dosyası adlı 100’e yakın program hazırladı ve sundu. Toplumsal konuları ele alan kitapları bulunuyor…

842530cookie-check“Neremiz doğru ki basın olsun”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.