‘İngilizce bütün dilleri tehdit ediyor’

73. Dil Bayramı kutlamaları, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (DTCF) Farabi Salonu’nda düzenlenen “Gençliğin Türkçe Kurultayı” adlı etkinlikle başladı.


Etkinliğin açılışında konuşan Aras, Osmanlıca kelimeleri dilden arındırmanın faydalı bir girişim olduğuna işaret etti. Aras, şöyle konuştu:


“Ancak, esas tehlike yeni dile giren yabancı kelimelerdir. Bu konuda dilleri en çok İngilizce tehdit etmektedir. Tüm ülkeler için bu geçerlidir. Buna bir de bizim ülkemizdeki özenti unsuru eklenince tehlike daha da büyümektedir. Latin alfabesini kullanan tüm ülkelerde bunu görüyoruz. Bütün dünya dilleri bu tehdidin altındadır. Bu konuda en önemli görev de medyaya düşüyor. Medya, reklamlardan televizyon programlarına kadar insanların kafasına her şeyi sokabiliyor.”


DTCF Dekanı Prof.Dr.Necdet Adabağ da, Türk dilinin çok zengin bir yapıya sahip olduğunu, ancak yabancı sözcüklerden arındırılması gerektiğini söyledi.


Türkçe’nin kirlenmesinde Türk Dil Kurumu’nun kapatılmasının büyük rolü olduğunu söyleyen Adabağ, “Bu büyük bir hatadır. Çünkü, cumhuriyeti kuranlar fabrikalardan önce Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’nu kurmuşlardır” diye konuştu.


Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel de, 73 yıl önce Atatürk’ün yaptığı dil devrimini bugün de yaşatmak için Dil Derneği’ni kurduklarını kaydetti. Özel, “Gençler kendi dillerinde düşünmeden yabancı dil öğrenmeye zorlandı. Ancak artık gençler her şeyin farkında” diye konuştu.
 


FOTOĞRAF: Bush House, BBC’nin merkezi olarak 1923’te faaliyete geçti. BBC 43 dilde İngilizce yayın yaparak İngilizcenin uluslararası bir dil olmasına öncülük etti.


______________


AÇIK GAZETE: Küreselleşme ile de dünyanın kültürel mozayiğindeki bütün renkler ABD ve İngiltere’nin baskın renkleriyle her geçen soluklaşıyor. Kaybolan renklerin başında dil geliyor… Ne yazık ki yazı ve konuşmada örnek olması gereken medya kurumları da bu silikleşmeye çanak tutuyor… İngiltere başta eski sömürgesi İskoçya, İrlanda olmak üzere Afrika’daki pek çok halkın dilini unutturdu. Dilin unutulması, öz kültürle bağın koparılmasını, asimilasyonu hızlandırdı, dolayısıyla sömürü çarkının dönmesini sağladı… Anadolu’da da konuşulan her dile, her kültüre sahip çıkmak çağdaş bir sorumluluktur… Dil Bayramı, anadilini konuşamayan halklar olduğu sürece anlamsız ve buruktur…


İLGİLİ KÖŞE: İSVEÇ’TEN… Ali Haydar Nergis / 12 Eylül dili de vurdu

783900cookie-check‘İngilizce bütün dilleri tehdit ediyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.