İngiltere Afganistan’a ek birlik gönderiyor

Yetkililer, Savunma Bakanı Des Browne’ın, Avam Kamarası üyelerini, ek kuvvet konuşlandırılması konusunda bugün bilgilendireceğini belirttiler, ancak bölgeye gönderilecek asker sayısı hakkında bilgi vermediler.


The Times gazetesi, geçen hafta, Afganistan’a gönderilmek üzere 600 kadar askerin hazır tutulduğunu yazmıştı.


Helmand’da son haftalarda artan şiddet olaylarında 6 İngiliz askeri öldürüldü. İngiltere’nin, 3 bin Helmand’da olmak üzere Afganistan’da 5 bin kadar askeri bulunuyor. Bazı İngiliz milletvekilleri, Afganistan’daki İngiliz askerlerine hava gücü takviyesi yapılması gerektiğini düşünüyor.


BASINDA AFGANİSTAN


The Financial Times’a göre, bugün Savunma Bakanı Des Browne çatışmaların sürdüğü Helmand bölgesine iki bini aşkın asker, helikopterler ve zırhlı araçlar gönderileceğini ilan etmeye hazırlanıyor:


“İngiltere Afganistan’daki misyonun yetersiz kaynakla ve yanlış hesaplarla başlatıldığı tartışmaları ortasında, ülkeye çoğu istihkâm ve lojistik faaliyetlerden sorumlu 2 bin 200 askerin daha sevk edileceğini açıklayacak” diye yazan gazete şöyle devam etti:


“Altı İngiliz askerinin ölümüne yol açan çatışmalar ülkenin güneyinin 2001’te Taleban’ın devrilmesi sonrası yeterli ilgi görmediği eleştirilerine yol açıyor. Üst düzey bir İngiliz askeri yetkili, ‘gözümüzü hedeften ayırdık ve Taleban kendisini topladı’ diyor. 2005 yılında Amerikan ordusu Taleban’ın 2 bin kadar adamı olduğunu varsaymıştı. Şimdiyse batılı uzmanlar bu sayının en az 3 kat daha fazla olduğuna inanıyor. Taleban ise komutasında 12 bin kişi olduğunu savunuyor.”


The Guardian’da yazan Peter Preston ise ülkenin geleceği konusunda şu karamsar yorumu yaptı:


“Afganistan zaten hiç bir zaman ayaklarının üzerinde duran başarılı bir devlet değildi ki… Buradaki yapı Bağdat ile bile karşılaştırılamaz çünkü orada en azından paramparça da olsa bir toplum var… Şimdi Afganistan’da birdenbire namlu ucunda bir sivil toplum yapısı yaratamayız. Afganistan’da daha fazla askerin “görevi başaracağı” fikrinden vazgeçmeliyiz. Bu görev her ne ise, daha yeni başlıyor.”

792640cookie-checkİngiltere Afganistan’a ek birlik gönderiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.