İngiltere Dışişleri Bakanı Irak’ta

Miliband, görüşmeden sonra Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Muvaffak El Rubai ile düzenlediği basın toplantısında, Başbakan El Maliki ile görüşmesinin çok olumlu geçtiğini, güvenlik, siyasi, ticari ve kültürel konuları ele aldıklarını belirtti.


Irak’a yaptığı ziyaretin amacının Irak halkına destek vermek olduğunu ifade eden Miliband, “Irak’ta bulunmaktan son derece mutluyum. Geçen haftalarda Basra’da sıcak anlar yaşandı. Irak hükümeti, onur verici bir tutum sergiledi. İngiltere, Irak hükümetinin Basra’daki olaylar karşısında oynadığı rolü destekliyor. Silah, milislerin ya da başka kişilerin değil, devletin elinde olması gerekir. Kanunu devlet uygular. İngiliz hükümeti, Irak hükümetine verdiği sözlerin arkasındadır” diye konuştu.


El Rubai de Basra olaylarının patlak vermesiyle ulusal birlik konusunda çok olumlu bir havanın yaşandığını, Saddam yönetiminin devrilmesinden bu yana ilk kez böyle bir hava gördüklerini söyledi.


Bu olumlu havanın ülkenin imarı için değerlendirilmesini arzu ettiklerini belirten El Rubai, bir soru üzerine, milislerle kesinlikle görüşmediklerini, görüşmeyeceklerini ve Basra olaylarında çok şey öğrendiklerini ifade etti. El Rubai, “İngiltere ile dostluğumuz sürecek. Basra olaylarında İngiliz kuvvetleri, Irak kuvvetlerine danışmanlık yaptı ve destek verdi” dedi.
İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, daha sonra Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşmeye geçti.


SALDIRILARDA 13 ÖLÜ


Bu arada, Irak’ın başkenti Bağdat’ın çeşitli mahallelerinde meydana gelen saldırılarda 13 kişi öldü.


Irak polisi, bir süredir çatışmaların olduğu Sadr semtinde bu sabah meydana gelen çatışmalarda 5 kişinin öldüğünü, 28 kişinin yaralandığı bildirdi.


Yetkililer, başkentin diğer Şii bölgesi Hüseyni mahallesinde çıkan çatışmada da 8 kişinin öldüğünü, 2 kişinin yaralandığı belirtti.

812030cookie-checkİngiltere Dışişleri Bakanı Irak’ta

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.