İngiltere’nin Fehriye Erdal Davası düştü…

İngiltere polisi Türkiye’nin isteği üzerine sığınmacı Önder Dolutaş’ı 30 Ocak günü Harrow’daki evinden gözaltına almış ve mahkeme sürecini başlatmıştı. Avukatlara göre; Dolutaş, İngiltere’nin siyasi sığınma hakkı aldığı halde gözaltına alınan ilk Türk vatandaşı olmuştu. Dolutaş’ın iade edilmesi durumunda dava İngiltere’de yaşayan binlerce sığınmacı için Türkiye’ye iade kapısını da aralayacaktı.  


“TKP-ML’YE ÜYE OLMAK SUÇ DEĞİL”


Covent Garden’daki Bow Street’deki Kraliyet Mahkemesi’nde dün (08 Mayıs) görülen davanın son duruşmasında, Türkiye’nin iade istemindeki gerekcenin İngiltere’nin 2003 Suçluların İadesi Yasası’na uygun olmadığı için dava düşmesi kararlaştırıldı. Dolutaş’ın avukatlarının isteği üzerine Yargıç, kefaletle serbest bırakılan ve mahkemelere dışarıdan katılan Dolutaş’a 24 Sterlin yol parası ödemeyi de kabul etti.


Türkiye’nin avukatları, Dolutaş’ın Türkiye’de yasadışı örgüt TKP-ML’ye üye olmak ve askeri eylemlere katılmak”tan yargılayıp gıyabında 12, 5yıl hapis cezasına çarptırdığı gerekcesiyle iadesini talep etmişti.


Yaklaşık 5 ay süren dava sonunda Dolutaş’ın TKP-ML’ye üye olmaktan ceza aldığı oysa TKP-ML’nin uluslararası terör listesinde olmadığı için İngiltere’de bu örgüte üye olmanın herhangi bir suç teşkil etmediği sonucuna ulaşıldı. Bunun üzerine Türkiye’nin avukatı Hugo Keith “İleride şartların değişmesi konumunda Türkiye’nin dava açma hakkının saklı tutulması” şerhini düşen dava dosyasına koydurdu. Dolutaş’ın avukatları “şartların değişmesi”ni “TKP-ML’nin ileride terör listesine alınması durumu” olarak yorumladı.


Mahkeme sonunda gazetemize konuşan Dolutaş şunları söyledi:


“Türkiye’de İstanbul Üniversitesi Öğrenci Derneği Yönetim kurulu üyesiyken TKP-ML üyesi olmak ve bombalama eylemlerine katılmaktan yargılanıyordum. Üç ay hapisanede yattım. Davalar dışarıdan sürüyordu. 2001 Mayıs’ında İngiltere’ye yasal yollardan öğrenci olarak geldim. 2002’de de sığınmacı statüsü verildi. Daha sonra Türkiye’de süren davaların birinde gıyabımda 12,5 yıl hapis cezası verdiler. Bana yüklenmek isteyen suçların hiç birisini kabul etmedim. Hepsi uydurma şeyler…”


Davanın düşmesinden dolayı çok mutlu olduğunu belirten Dolutaş, “Davanın düşmesiyle pek çok sığınmacı arkadaş da rahat bir nefes almış oldu. İngiltere’deki sığınmacılar olarak demokratik hakların gaspedilmesine karşı dayanışma içinde olunmalı…” diye konuştu.


DESTEK GÖSTERİSİ


Dolutaş’ı Bow Street’deki Kraliyet Mahkemesi’nde yargıç karşısındayken mahkeme dışında “Dolutaş’ın Sınırdışı Edilmesine Karşı Kampanya”sının yaklaşık 50 destekçisi Dolutaş’ı Türkiye’nin iade isteğine karşı protesto gösterisinde bulundular.


“Dolutaş’ın Sınırdışı Edilmesine Karşı Kampanya”sına katılan Türk, Kürt ve İngiliz siyasi kuruluş ve dernekler şöyle:


“International League of Peopmle’s Strugles, Confederation of Workers From Turkey in Europe-England Committee, Fight Racism! Fight Emperialism! European Confederation of Oppressed Immigrants, Anatolian People’s Cultural Centre, Confederation of Democratic Nations in Europe”


İngiltere, pek çok ülkeyle yaptığı suçluların iadesi anlaşmasını 2003’te AB stardarlarına uyumlu haline getirerek tek anlaşma kapsamında toplamıştı.


FOTOĞRAF: Önder Dolutaş ve eşi mahkeme önünde

790860cookie-checkİngiltere’nin Fehriye Erdal Davası düştü…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.