Obama’dan CIA’ye gönül alma

CIA merkezine yaptığı ilk ziyaretinde Obama, kuruma övgülerde bulundu ve vicdansız düşmanlara karşı mücadele etmenin ne kadar zor olduğunu anladığını söyledi.

“Amerikan halkını, herhangi bir ahlaki değere sahip olmayan ve masumları öldürmeye istekli düşmanlara karşı savunmanın zorluğunu anlıyorum.” diyen Obama, “Düşmanlarımız anayasa, ifade özgürlüğü ya da hukukun üstünlüğü gibi ilkelerle de kendilerini sınırlamıyor.” şeklinde konuştu.

Ancak Obama, ABD’nin yüksek ahlaki standartlara uygun hareket etmesi gerektiğini de belirtti.

Başkan Obama, geçtiğimiz günlerde, önceki Başkan Bush döneminde, Adalet Bakanlığı’nın CIA’e gönderdiği tavsiyeler de dahil olmak üzere, bazı belgelerin kamuoyuna açıklanmasına onay vermişti.

Yayımlanan belgelere göre, su işkencesi olarak bilinen “waterboarding” yöntemi, terör zanlısı olarak gözaltında tutulan Halid Şeyh Muhammed üzerinde bir ay zarfında 180’den fazla kez uygulandı.

Bir diğer terör zanlısı ise 80 kez bu uygulamaya tabi tutuldu.

Obama, CIA’yi ziyaretinde, “Tavsiyelerde bahsedilen sorgu tekniklerine bir son veriyorum, ve bunu basit bir nedenle yapıyorum. Çünkü, hem gücümüzü hem de değerlerimizin gücünü sonuna dek kullanırsak ulusumuzun daha güçlü ve daha güvenli olacağına inanıyorum.” dedi.

ABD Başkanı, yasakladığı sorgu yöntemlerini, geçmişte kullanan CIA görevlilerine ise yargı muafiyeti getirmişti.

Obama, kendilerine verilen hukuki tavsiyelere uygun davrananların cezai soruşturmaya tabi tutulmayacağı güvencesini yineledi.

“Waterboarding” yönteminin yoğun bir şekilde kullanılmış olması, ülkede bu sorgu yöntemiyle ilgili tartışmaları da yeniden gündeme taşımıştı.

Tutuklunun sırt üstü yatırılıp, yüzü havluyla örtüldükten sonra, havlunun üzerine su dökülerek, boğulma hissi yaratılan bu yöntem, özellike Başkan Bush döneminde Amerikan yetkililerince, işkence olarak görülmüyordu.

Barack Obama ise, CIA genel merkezindeki konuşmasında, bu ve eski yönetim tarafından tavsiye edilen bazı diğer yöntemlere artık son verildiğini duyurdu.

CIA’e gönderilen tavsiyelerde, başına çuval geçirilmiş, elleri ve kolları bağlanmış bir esirin, kısa süreler haricinde bir haftadan uzun süre uykudan mahrum bırakılabileceğinden de bahsediyordu.

“TEHLİKELİ”

Ancak, Bush dönemi yetkilileri yeni yönetimle aynı fikirde olmadıklarını söyleyip, eski belgelerin kamuoyuna açıklanmasının da çok tehlikeli olduğunu belirtti.

CIA’in Bush yönetimi zamanındaki Direktörü Michael Hayden, Amerikan Fox televziyonuna bir açıklama yaparak, su işkencesi olarak tanımlanan “waterboarding” yönteminin işe yaradığını söyledi.

Eski CIA direktörü Hayden, “Teröristlere karşı bu teknikleri kullanmak bizi daha güvenli hale getirdi.” dedi.

CIA’in eski yetkililerinden Mike Scheuer da, Amerikan istihbarat görevlilerinin genelinde Obama’nın yaklaşımına karşı bir rahatsızlık olduğunu belirtti.

Scheuer, “Dünyanın bizim hakkımızda ne düşündüğünün, Amerikalıları korumaktan daha önemli olması bana yabancı bir yaklaşım ve sanıyorum ki istihbaratçıların çoğu için de bu böyle.” dedi. (BBC)

1200150cookie-checkObama’dan CIA’ye gönül alma

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.