Onbinler yine haykırdı: Savaşa hayır!

Açıklamada Irak işgaliyle 100 binden fazla sivil, 1.800 ABD’li asker ve 92 İngiliz askerinin yaşamını yitirdiği belirtilerek Irak’ta akan durması için işgalci güçlerin koşulsuz derhal çekilmesi istendi.


Irak’ın işgaline son verilmesi amacıyla merkez Londra’daki gösteriye yüz bin protestocu katıldı. Parlamento’nun bulunduğu Westminster’den başlayan yürüyüş kolları Hyde Park’ta buluştu…


Göstericiler arasında sendikalar, sol gruplar, azınlık ve Müslüman kuruluşlarında içinde yern aldığı sivil toplum örgütleri, öğrenciler, gay ve lezbiyen örgütleri temsil edildi. İktidardaki Yeni İşçi Partisi’nin Irak işgalini savunmasına karşın parti içinde yer alan radikal sol grupların, gösteride kendi partilerinin politikalarına karşı bayrak açtığı görüldü.



ASKER AİLELERİNİN BARIŞCIL KONUŞMASI


Irak’ta hayatını kaybeden iki İngiliz askerin babaları, öğle saatlerinde Parlamento Binası yakınlarında başlayan yürüyüş öncesinde savaş karşıtı bir konuşma yaptı.


Göstericiler arasında oğlu Temmuz ayında aracının Basra yakınlarında yol kenarına konan bir bombaya çarpması sonucu ölen Phillip Hewett’in annesi de vardı. Sue Smith Irak’taki İngiliz askerlerinin derhal geri çekilmesi yönündeki talebini içeren mektubu başbakana iletmişti. Smith, yazdığı mektubu Hyde Park’a kalabalığa okurken gözyaşlarına boğuldu. Smith mektubunda “Oğlumu en son yedi hafta önce tabutunda gördüm. Hayat verdiğim ve tüm kalbimle sevdiğim ve bir daha asla göremeyeceğimi bildiğim oğlumun yüzüne baktım.” diyordu.


Savaşı Durdurun Koalisyonu başkanı Andrew Murray da, yaptığı konuşmada “Şu anda tehlike altındaki sivil haklarımızı savunmak ve birliğimizi göstermek için yürüyoruz” dedi. Ayrıca, Koalisyondan yapılan açıklamada, Basra’da son günlerde yaşanan olayların, İngiliz askerlerin çekilmesinin ne denli önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi.

783910cookie-checkOnbinler yine haykırdı: Savaşa hayır!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.