Onlar ne Kübalı, ne de Amerikalı…

Geride bıraktığımız 10 yıl içinde Amerika’ya yaşamlarını tehlikeye atarak iltica eden iki binden fazla Kübalı sığınmacı iade edildikleri Havana’dan tekrar ABD’ye dönmek ısrarıyla bekliyor. Bir kez daha Amerika’ya dönmek istemelerinin nedeni ailelerinin, çoluk çocuklarının orada bulunması olarak açıklanıyor.
Amerika sevdasıyla bekleyerek Küba’da yaşama sarılmayan bu insanlar, öte yandan Havana yönetimi için de sıkıntı yaratmaya başladı.
ABD ise Başkan Reagan zamanında alınmış bir yasal karara uygun davranarak, eşi ve çocukları Amerika’da bulunuyor olsa bile Küba’dan gelen kimseye giriş izni vermiyor.

Florida’da yayınlanan El Mariel gazetesinde Alfonso Chardy tarafından yapılmış bir habere göre bu sorun nedeniyle bölünmüş ailelerin sayısı 2 bini geçti. Eşleri, babaları veya anneleri ayrı ülkelerde kalan bu ailelerin birleşmeleri için uluslararası kamuoyununun dikkatini çekmeye çalışan son haber, René Alamo adlı Kübalı bir aile reisinin, çocukları ve eşini Florida’da bırakmak ve Havana’ya dönmek zorunda olduğuna ilişkindi. Kübalı Alamo, ailesi olmadan hiçbir şeye el atmayacağını söyleyerek Küba’da eli kolu bağlı beklemekte, ABD makamlarıysa sınırdışı ettiği Kübalıyı, eski bir anti-komünist yasa nedeniyle ülkeye sokmamaktaydı.

1503420cookie-checkOnlar ne Kübalı, ne de Amerikalı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.