Ordu’da çevre katliamı yaşandı, AKP’li bakan, eski bakanı yalanladı!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – AKP’li eski bakan Hilmi Güler’in başkanlığını yaptığı Ordu Büyükşehir Belediyesinin katı atık tesisi suları kirletti, belediye yalanladı, Bakan Kurum ise bir soru önergesine verdiği yanıtta belediye işletmeci firmaya toplam 448 bin TL idari para cezası kesildiğini açıkladı…

Ordu’da Büyükşehir Belediyesi’nin sorumlu olduğu katı atık tesisi balık ölümlerine neden oldu. Halk tepki gösterdi, AKP’li Eski Bakan ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, ‘siyasi kişilikler ve çevreci sıfatı takan kesimlerin’ iddiası olarak gördüğü balık ölümlerini yalanladı. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ise balık ölümlerinin sürdüğü dereye giderek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum imzasıyla verilen önerge yanıtında Ordu Büyükşehir Belediyesi ile işletmeci firmaya kirlilik nedeniyle kesilen idari para cezalarını göstererek, “Utanmazlar, insanda biraz utanma olur”  dedi, Cumhuriyet Savcılarını göreve çağırdı. 

 Çaybaşı ilçesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen katı atık ve enerji üretim tesisinin su kaynaklarını kirleterek balık ölümlerine neden olduğu gündeme gelmişti. Ordu Çevre Derneği ile İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Altun, balık ve yengeç gibi su canlılarının ölümlerinin artması üzerine katı atık tesisiyle ilgili önlem alınmasını talep etmişlerdi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi “O iddialar boş çıktı” diyerek “Yapılan denetimde herhangi bir kirlilik ve canlı ölümüne rastlanılmadı. Yöre halkıyla yapılan görüşmelerde, halk tarafından akarsuda herhangi bir kirlilik görülmediği belirtildi” açıklaması yaptı. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ise balık ölümlerine neden olan kirliliğin kaynağının olduğu bölgeye giderek Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasına sert tepki gösterdi: “Utanmazlar!” Adıgüzel, Bakan Murat Kurum imzasıyla verilen önerge yanıtında, Ordu Büyükşehir Belediyesi ve işletmeci şirkete kesilen katı atık tesisiyle ilgili idari para cezalarını da açıkladı.

ORDU’DA KATI ATIK TESİSİ BALIK ÖLÜMLERİNE NEDEN OLDU

Çaybaşı ilçesi İlküvez mevkiinde bulunan Ordu Büyükşehir Belediyesine ait katı atık ve enerji üretim tesisinin sularının ormanlık alanı ve dereleri kirleterek balık ölümlerine neden olduğu ileri sürüldü. Geçtiğimiz hafta olay yerindeki kirlilik ve balık ölümlerini yansıtan görüntüler eşliğinde konuyla ilgili ortak bir açıklama yapan Ordu Çevre Derneği ile İYİ Parti Ordu İl Başkanı Ahmet Altun, kirliliğin devam ettiğini belirterek önlem alınmasını talep etti.

‘HALK ŞİKÂYET ETMEKTEN BIKTI’

İYİ Parti İl Başkanı Altun, “Çöp tesisinin kuruluş sürecinde yerinin yanlış seçim olduğunu söyledik. Orman kesilerek, kaynak suyun olduğu yere yapılmaması için direnişler yapıldı. Ancak uyarılarımız dikkate alınmadı. Halk şikâyet etmekten bıktı. Ceza kesiyorlar ancak işletmeye çöp taşıma devam ediyor. Bu kabul edilemez. Şimdi yeni kirlilik var. Balık, yengeç ölümleri arttı. Bir an önce önlem alınmalı” ifadelerini kullandı.

CHP’li Mustafa Adıgüzel kirlilik kaynağının olduğu bölgeye giderek açıklama yaptı

‘TESİSİN KURULUŞUNDAN BERİ MAĞDURİYET YAŞANIYOR’

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül ise “Bu tesis yalnızca Çaybaşı ilçesi için değil, İkizce ve Ünye için de tehlikeli. Hatta kirli sular denize de ulaşabilir. Bu tesisi bir bombaya benzetebiliriz. Kuruluşundan bu yana sürekli kirli sular ve çöpler nedeniyle mağduriyet yaşanıyor. Daha önce çöp tesisi yanındaki derede balık, ormanda hayvan ölümleri gözükürken artık büyük derede de balık, yengeç ölümlerinin gözükmesi tehlikenin boyutunu göstermektedir” diye konuştu.

BELEDİYEDEN YALANLAMA: ‘KENDİLERİNE ÇEVRECİ SIFATI TAKAN KESİMLER SERVİS ETTİ’

Konunun gündeme gelmesinin ardından bir açıklama yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi, “O iddialar boş çıktı” başlığı ile kirliliği yalanladı. AKP’li eski Enerji Bakanlarından Hilmi Güler’in başkanlık koltuğunda oturduğu Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Son dönemde siyasi kişilikler ve kendilerine çevreci sıfatı takan kesimler tarafından yerel ve ulusal basında gündeme getirilmeye çalışılan, nereden, hangi dereden çekildiği belli olmayan fotoğrafları servis ederek Çaybaşı ilçesi İlküvez mevkiinde bulunan katı atık ve enerji üretim tesisinin suları kirlettiği ve balık ölümleri gerçekleştiği iddiaları boş çıktı.

‘CANLI ÖLÜMÜNE RASTLANMADI, KİRLİLİK GÖRÜLMEDİ’

İddialar üzerine harekete geçen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bağımsız çevre laboratuvarı ve su yapıları denetim firması yetkililerini Ordu’ya gönderdi. 04.01.2023 tarihinde Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Bakanlıkça yetkilendirilmiş bağımsız çevre laboratuvarı ve su yapıları denetim firması yetkililerince İlküvez katı atık ve enerji üretimi tesisi, tesisin etrafındaki su kaynakları incelendi. Yapılan denetimde herhangi bir kirlilik ve canlı ölümüne rastlanılmadı. Yöre halkıyla yapılan görüşmelerde, halk tarafından akarsuda herhangi bir kirlilik görülmediği belirtildi.”

CHP ORDU MİLLETVEKİLİ ADIGÜZEL: ‘İNSANDA BİRAZ UTANMA OLUR’

Eski Enerji Bakanı AKP’li Hilmi Güler’in başkanlık koltuğunda oturduğu Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin açıklamasının ardından kirlilik kaynağının olduğu bölgeye giden CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “Utanmazlar, insanda biraz utanma olur” sözleriyle tepki gösterdi.

‘MİLLETİN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKA BAKA YALAN BİR AÇIKLAMA’

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un imzasını taşıyan ve Ordu Büyükşehir Belediyesi ile ilgili firmaya kirlilik nedeniyle kesilen cezaların belgelerini gösteren CHP’li Adıgüzel, “İlküvez çöp tesisinden salınan zehirli suyun çevreyi ve içme sularını zehirlediği ile ilgili tespitleri ve Ordu Büyükşehir ve ilgili firmaya yazılan cezalar. Dahası da var. Buna rağmen Ordu Büyükşehir’den milletin gözünün içine baka baka baştan sona yalan bir açıklama en hafif tabiriyle ile tam bir utanmazlıktır. Böyle olmayacak. Buradan açık bir çağrı yapıyorum. Hilmi Güler, yüreğin yetiyorsa gel beraber oraya gidelim. Atık havuzunda söz verdiğin arıtma var mı, derelerde ne var birlikte tespit edelim” dedi.

 CUMHURİYET SAVCILARINA DEZENFORMASYON YASASI ÇAĞRISI

Kirlilik kaynağının olduğu bölgeden Cumhuriyet Savcılarına da seslenen Adıgüzel, “Bir çağrım da Cumhuriyet Savcılarına. Ordu Büyükşehir’den yapılan bu açıklama kamuoyunu yanıltmaya yönelik kurumsal bir operasyondur. Yeni çıkarılan dezenformasyon yasası kapsamında değerlendirilip ilgili kurum ve sorumluları hakkında işlem yapılmalıdır” diye konuştu.

 BAKAN KURUM TESİSE KESİLEN KİRLİLİK CEZALARINI AÇIKLAMIŞTI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel’in katı atık tesisinin çevreyi kirletmesiyle ilgili soru önergesine 23 Kasım 2022 tarihinde verdiği yanıtta şunları kaydetmişti: “25.02. 2020 tarihinde düzenli depolama tesisinden sızan atık sular sebebiyle Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na 88.499,00, TL idari para cezası uygulanmıştır. Ordu Yenilenebilir Enerji Elek. Ür. San. Ve Tic. A.Ş. ile Ordu Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan sözleşme doğrultusunda 27. 03. 2020 tarihinde Ordu Yenilenebilir Enerji Elek. Ür. San. Ve Tic. A.Ş. sahayı teslim almış ve depolama tesisinde bulunan aksaklıkların giderilmesi için çalışmalara başlanmıştır. İl Müdürlüğümüz gözetiminde 01.12 ve 01. 01. 2022 tarihlerinde alınan numunelerde tesisin alt kotunda bulunan Boyalıyazı deresinde kirlilik gözlemlenmiştir. Analiz sonuçları doğrultusunda Ordu Yenilenebilir Enerji Elek. Ür. San. Ve Tic. A.Ş.’ye 14.04.2022 tarihinde 96.561,00 TL idari para cezası uygulanmıştır.”

BAKANLIK BELEDİYEYE EKSİKLERİN GİDERİLMESİ İÇİN SÜRE VERMİŞ

Bakan Murat Kurum imzasını taşıyan önerge yanıtında, katı atık tesisini işleten firmaya kirlilik nedeniyle 20 Temmuz 2022 tarihinde de 263.032,00 TL idari para cezası uygulandığı belirtilerek şu ifadelere yer veriliyor: “Söz konusu düzenli depolama tesisiyle ilgili olarak Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı müteselsilen sorumlu bulunduğundan gerekli takiplerin kendileri tarafından yapılması, belirtilen eksikliklerin giderilerek 90 günlük süre içerisinde İl Müdürlüğümüze bilgi verilmesi istenmiştir.”

 

2660370cookie-checkOrdu’da çevre katliamı yaşandı, AKP’li bakan, eski bakanı yalanladı!
Önceki haberKRİTİK ON YIL İÇİN ON EKOLOJİK HEDEF*
Sonraki haberTTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya hapis cezası ve tahliye
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.