Otobanlar paralı mı olacak?

Çarşamba günü bir araya gelmesi beklenen eyalet ulaşım bakanları, federal ve eyalet düzeyinde kurulan bir çalışma grubunun konuya ilişkin önerilerini değerlendirecek. Önerilerin başında 2004 sonu itibariyle toplam 12 bin 44 kilometrelik otoban ağına sahip olan Almanya’da özel araçlardan yol parası alınması bulunuyor.

Çalışma grubunun yıllık 100 Euro olarak belirlediği yol parasının 45 milyon araç sahibini etkileyeceği tahmin ediliyor. Bu rakam üzerinden yapılan hesaplarda yıllık gelirin 3 milyar Euro’nun üzerinde olması bekleniyor. Bunun yanı sıra hafif yük araçları, otobüsler ve yabancılardan alınacak otoban parasının 500 milyon Euro civarında olacagi tahmin ediliyor.
 
Çalışma grubunun sunduğu ve partilerin değerlendirmeye değer buldukları bir diğer öneri ise otobanların özelleştirilmesi. Hükümetin kasalarının boşaldığını ve önümüzdeki yıllarda otoban ve devlet yollarının tamiratı ve geliştirilmesi için kaynak bulmada zorlandığını ileri süren Federal Ekonomi Bakanı Wolfgang Clement’in bu öneriye destek veriyor.

Almanya’nın değişik bölgelerinde “Public Private Partnership” (PPP) olarak anılan devlet ve özel girişimcilerin ortaklığıyla kurulan şirketler bugünden yol ve tünel gibi ulaşım hizmetlerinin yanı sıra değişik alt yapı hizmetlerinde de ortak çalışıyorlar. Ancak partilerin planları yeni proje ortaklıkları üzerine değil, belli süreliğine devretmeler veya söz konusu yolların tümden satılması üzerine kuruluyor.

Bu planları ise büyük tekellerin işine yarayacak. Örneğin Almanya dışında birçok otobana ve havaalanına sahip olan Hochtief inşaat devi, uzun süredir ülke içinde de benzeri projeler için partilere baskı yapıyor. 

Yaklaşık 45 milyon araç sahibi üzerinden yapılan hesaplar, özellikle her gün işyerine arabayla gitmek zorunda olanları vuracak. Federal Ulaşım Bakanlığı’ndan elde edilen bilgilere göre, 800 binden fazla kişi her gün 50 kilometreden fazla yol kat ederek işe gitmek zorunda. Bu kesim, bir yandan artan petrol fiyatlarından olumsuz etkilendiği gibi yol parasının gündeme gelmesiyle, bir kez daha cezalandırılmış olacaklar.

Diğer tarafta ise otobanların ve devlet yollarının özelleştirilmesiyle birlikte, fazla kâr getiren bölgelere daha fazla yatırım yapılırken diğer bölgelerin yolları ise giderek kaderine terk edilecek.

1116100cookie-checkOtobanlar paralı mı olacak?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.