‘Papandreu belki Rumlara baskı yapar’

İngiliz gazeteleri, Yunanistan’da önceki gün PASOK’un zaferiyle sonuçlanan genel seçimle ilgili haber ve yorumlara yer vermeyi bugün de sürdürdü.

The Financial Times, ülkenin yeni başbakanı olacak PASOK lideri Yorgo Papandreu’nun şimdiden mali krizin baskısı altında olduğunu belirtti. Yunanistan’ın Euro bölgesine dahil olmasını sağlayan eski maliye bakanı Yannos Papantoniou da gazeteye şunları söyledi:

“Mali kriz giderek kötüleşiyor ve yeni hükümet derhal bu sorunla ilgilenmeli. Kamu yatırımını artıracak ve gençler arasında işziliğin hızla artmasını engelleyecek politikalara ihtiyacımız var.”

The Financial Times ayrıca birkaç istisna dışında, Yorgo Papandreu’nun, çoğu ülke dışında eğitim görmüş dış politika ekibinin de hükümet tecrübesi olmadığına da dikkat çekti.

Gazete başyazısında ise Papandreu’ya çabuk işe koyulma çağrısı yaptı. İlk aşamada Pasok iktidarından ekonomiden çok dış politikada umutlu olduğunu belirten yazı şöyle devam etti:

“Papandreu, İstanbul ve Atina’daki ortak deprem trajedilerini Türkiye’yle ilişkileri geliştirmek için kullandı. Belki şimdi, Kıbrıs’ın Türk toplumu için daha kabul edilebilir koşullarda birleşmesini kabul etmesi için Kıbrıs Rum toplumuna baskı uygulayabilir…”

The Financial Times, Kıbrıs’ın AB üyesi olması sonrası, Rumlara atfen, Lefkoşa üzerinde kurulabilecek baskının önemli oranda azaldığını da ekledi.

The Guardian da başyazılarından birini, Yunanistan’daki gelişmelere ayırdı. Gazete sağa kayan AB’de görülen trendin aksine, Yunanistan’ın iktidar için sosyalist bir partiyi seçtiğini belirtti. Gazete’deki yorum şöyle:

“İyi haber, Yorgo Papandreu’nun nezih kişiliğinin yanı sıra, ülkesine yönelik vizyonu olan bir siyasetçi olması. Kötü haberse, Papandreu’yu çok büyük sorunların beklemesi. Papandreu hükümeti Brüksel’de, bütçe açığını yarı yarıya azaltmak için verilen süreyi 2 yıl uzatmaya çalışacak. Brüksel ise emeklilik sisteminde kapsamlı reform isteyecek ve reform için kamu sendikalarıyla anlaşma sağlanması gerek…”

1496780cookie-check‘Papandreu belki Rumlara baskı yapar’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.