Parkta Türkiyeevi

Yılda 14 milyona yakın  ziyaretçinin ağırlandığı bu etkinlikler, Türkiyenin  tanıtımı için bulunmaz bir fırsat. Türkiye Evi Projesi ve ATASC San Diego yöneticilerinin biraraya getirdiği gönüllü grubun desteğiyle, 1-2 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek etkinlikte  birbirinden lezzetli Türk yemekleri, içecekleri ile nazar boncuğu, eşarp gibi aksesuarlar satılacak. Elde edilen gelir Türkiye Evi Projesi için kullanılacak.

1935’te kurulan, kar amacı olmayan HPR organizasyonu, Amerika’da yaşayan farklı uluslara mensup insanlar arasındaki işbirliğini, karşılıklı anlayışı geliştirmeyi ve ülkelerin kendi kültürlerini tanıtmasını sağlamayı amaçlıyor. HPR bünyesinde San Diego Balboa Park’ta 31 ülke temsil ediliyor. Bir çok ülkenin, kültürlerini, tarihlerini, gelenek ve göreneklerini ziyaretçilere tanıtma şansı veren kendierine ait evleri var. HPR bu evlerin kaba inşaatını üstleniyor. Evlerin iç dekorasyonu tamamiyle o ülkeye ait oluyor. Ülke evleri  pazar  ve her ayın ikinci ve dördüncü salı günleri  sabah 11:00’den 15:00’e kadar halka açık. Mart’tan Kasım ayı ortasına kadar “lawn programları” gerçekleşiyor.

Balboa Park’ta temsil edilen ancak henüz evleri olmayan ülkeler kendilerine has program düzenliyorlar. Çadırlar kuruluyor, yemekler, içecekler satılıyor ve de o gün sadece o organizasyonu düzenleyen ülke, programı gerçekleştiriyor. Türkiye’nin bu yılki programı 15 Ekim’de gerçekleşti .

2004 yılında ATASC SD seçimlerinde yapılan ankette San Diego’daki Türk Amerikan toplumunun öncelikli  iki projesinin Türk Okulu ve Balboa Park’ta bir Türkiye evi olması gerektiği ortaya çıkıyor. Balboa Park Türkiye Evi Projesi için bir iki ay içerisinde koşullar öğrenilip, imkanlar tartıldıktan sonra çalışmaya başlanıyor. Gönüllüler bulunarak HPR ile birlikte çalışacak bir alt organizasyon kuruluyor. Bir yıllık deneme sürecinden sonra 2005 Kasım ayında Türkiye’nin tam üyeliği kabul ediliyor.

San Diego Belediyesi Balboa Park’ın mimarisi, çevreyle bütünlügü ve yeşilliklerini korumak adına titiz çalışmalar içerisinde. HPR, belediyeye Balboa Park’ta oniki yeni ev inşaati için girişimde bulundu. Şu an parkın master planını değiştirme çalışmaları sürüyor. Türkiye de gelecekte inşaa edilecek bu oniki evden birinde yer alabilir. 

Organizasyonla ilgili görüştüğümüz Balboa Park Türkiye Evi Projesi Başkanı Mehmet Kahraman: “Bizler, Türkiye Evi olarak, Balboa Park’ta gereken organizasyonları düzenleyip gönüllü arkadaşlarla birlikte ülkemizi elimizden geldiğince tanıtmaya çalışıyoruz. Organizasyonlara ve HPR toplantılarına katılarak HPR’a karşı sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Aylık yaptığımız toplantılarla gelişmeler konusunda üyelerimizi bilgilendiriyoruz. Herkesin aktif olarak projeye katılımını bekliyoruz.” dedi.

Gelecekteki Türkiye Evi için önümüzdeki üç-dört yıl içinde $200.000-$350.000 arası bir rakam toplanması gerektiğini dile getiren ATASC-San Diego Başkanı Arzu Kürkoğlu: “Kültürümüzün zenginliğini ve ceşitliliğini geniş kitlelere tanıtabileceğimiz bu fırsatı kaçırmamamız gerekiyor. TÜRKİYE  EVİ PROJESİ HEPİMİZİN!!! Gerek gönüllü çalışmalarla , gerekse bağışlarla  tüm Türk Amerikan toplumunu bu projeye sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

 

 

1140370cookie-checkParkta Türkiyeevi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.