Paylan’a suikast planı | TBMM Başkanlığı “Kamera kaydı yok”, Paylan “Kaygılarım artıyor” dedi

Garo Paylan’a suikast planlandığı iddialarına dair başvuruya yanıt veren TBMM Başkanlığı kamera kayıtlarına ulaşılamadığını belirtti, ziyaretçi bilgilerini de paylaşmadı. Paylan: “Kaygılarım artıyor.”

HDP Milletvekili Garo Paylan’ın, Alaattin Çakıcı’nın eski avukatlarından Mehmet Sinan İnce’nin 2016 yılında kendisine TBMM’de suikast düzenlenmesi planını açıklaması üzerine TBMM Başkanlığı’na yaptığı başvuruya iki ay sonra yanıt geldi.

Gazete Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Meclis Başkanlığı, “İnce’nin silahla Meclise girdiğinin tespit edilmediğini, ziyaret bilgilerinin paylaşılamayacağını, kamera kayıtlarına ise ulaşılamadığını” belirtti.

TBMM Başkanlığı, Meclise gelen ziyaretçiler ile getirdikleri her türlü eşyaların arandığını belirtip “Güvenlik uygulaması göz önünde bulundurulduğunda TBMM yerleşkesi ve kullanımındaki binalara herhangi bir şekilde silah vb. araçla girilmesi mümkün değildir. Bu bağlamda dilekçeye konu Mehmet Sinan İnce isimli ziyaretçinin de TBMM’ye silahla giriş yaptığına yönelik herhangi bir vaka kayda geçmemiştir” dedi.

Meclis Başkanlığı, Paylan’ı tehdit eden İnce’nin ziyaret bilgilerinin, TBMM Güvenlik Koordinasyon Kurulu’nun, “TBMM’ye gelen ziyaretçilerin ve ziyaret edilen kişilerin bilgilerinin üçüncü kişilere verilmemesine” yönelik kararı gereğince paylaşılamayacağını kaydetti.

“Görüntü kayıtları Bilgi İşlem Başkanlığınca en az bir ay muhafaza edilir” hükmünü anımsatan Meclis Başkanlığı, “Dilekçenizde bahsi geçen ziyaretin üzerinden yaklaşık altı yıl geçmiş olduğundan, söz konusu ziyarete ilişkin kamera kayıtlarına ulaşılabilmesi de mümkün olmamıştır” dedi.

SAVCILIK BİLGİ İSTEDİĞİ İÇİN SORUŞTURMA AÇILMAMIŞ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın söz konusu tehdide ilişkin Meclis Genel Sekreterliği’nden bilgi ve belge talebinde bulunduğu belirtilen yanıtta, “Bu kapsamda iddialarla ilgili olabilecek bilgi ve belgeler savcılık makamı ile paylaşıldığından, aynı konu hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ayrı bir soruşturma açılmamış ve suç duyurusunda bulunulması yoluna da gidilmemiştir” denildi.

PAYLAN: MESELENİN ÜZERİNE YA GİDİLEMİYOR YA DA GİDİLMİYOR
İnfaz edileceğine yönelik çok ciddi iddiaların olduğunu, bu iddialar karşısında devlet aygıtının harekete geçmediğini belirten HDP’li Garo Paylan, “Bu da benim şüphelerimi artırıyor. Herhangi bir olayda iki saat içerisinde harekete geçen savcılık iki aydır harekete geçmiyor” dedi.

Meclis Başkanlığı’nın yanıtını değerlendiren Paylan, “Meclis Başkanlığı’na verdiğim dilekçeye verilen yanıtta, Meclise silah girmesi mümkün değildir, kayıtları size veremeyiz gibi açıklamalarla karşı karşıya kaldım. Bu da benim bu meselenin üzerine gidilmediğine yönelik şüphelerimi artırıyor. Ya gidilemiyor ya da gidilmiyor. İkisi de çok kötü. ‘Kamera kayıtları yok’ deniyor. Bu imkânsız bir şey, devletin kayıtları hiçbir zaman yok olmaz” diye konuştu.

TBMM’ye girişlerde milletvekillerinin araçlarının aranmadığını, Mehmet Sinan İnce’nin suikasta dair yaptığı paylaşımda, “Milletvekilinin danışmanından döndü” ifadesini kullandığını hatırlatan HDP’li Paylan, “Demek ki bir milletvekiliyle beraber buraya giriyor. Silahı da o şekilde soktuğu ortada. Ama bunun üzerine gidilmiyor” dedi.

Hrant Dink cinayetini anımsatan Paylan, “Benimle ilgili bu iddiaların üzerine gidilmemesi bu yapının devlet içinde kol gezdiğini gösteriyor. Bu tip başka provokasyonların da her an yapılabileceğini gösteriyor. Bu yapıların üzerine gidilmesi ve bir daha benzer planları yapamamalarının sağlanması. Ama bunun yapılmadığını gördükçe kaygılarım artıyor.”

NE OLMUŞTU?
Mehmet Sinan İnce’nin sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Sene 2016, TBMM’ye silah sokturtup Garo Paylan’ı vurdurtup azmettireni Alaattin Çakıcı, faili MHP gösterecektin. Bana planı yaptırttın, iş milletvekili danışmanından döndü” ifadelerini kullanmıştı.

HDP’li Garo Paylan, bu paylaşımı hatırlatarak Meclis Başkanlığı’na başvuruda bulunmuştu. Paylan’ın konuyu Meclis gündemine taşıması ve suç duyurusunda bulunmasının ardından İnce, “Yapacak olsak yapardık. Kahraman yapmak istemedik seni. Yoksa iki defa önümüze düşürdük yürürken seni Meclis’te, şans eseri falan hayatta kaldım diye mağdur edebiyatı yapma” ifadeleriyle tehditlerini sürdürmüştü. EVRENSEL (Fotoğraf: MA)

2643030cookie-checkPaylan’a suikast planı | TBMM Başkanlığı “Kamera kaydı yok”, Paylan “Kaygılarım artıyor” dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.