Potansiyellerine ulaşamayan nesiller

20 Ocak Perşembe gün yetenekli bir Kıbrıslıtürk gencin 33’üncü ölüm yıldönümü idi. Onun da yaşamı geçen haftaki yazımın konusu olan genç adam Birkan Uzun gibi hazin bir şekilde sonlanmıştı.

Mete Adanır, Kıbrıs’ın yetiştirdiği en yetenekli futbolculardandı. Zirveye hızla tırmanırken 27 yaşında bir trafik kazasına kurban gitti.

Türkiye’de futbol oynarken 20 Ocak 1989 tarihinde takımı Samsunspor ile Malatyaspor arasındaki bir maça giderken yaşanılan otobüs kazasında yaşamını kaybetmişti Mete. Bazı takım arkadaşları, takım Menejeri ve otobüs sürücüsü ile birlikte.

Cyprus Scene Internet gazetesinde Oz Orman isimli okurun Mete ile ilgili bilgilendirici olduğu kadar ilginç, duygusal yazısından onun hakkında daha fazla bilgi edindim. Okurlarımın da aşağıdaki linkten yazıyı okumasını tavsiye ederim.

https://cyprusscene.com/2022/01/14/remembering-mete-adanir-a-turkish-cypriot-icon/?fbclid=IwAR3PaAfKacV_ou2t_1MUrD8HfxUwJiId2qBhtpBxllRmOWkgs8QcrshDpEQ

Makale Mete ve İngiltere Milli Futbol Takımında oynayan ilk siyah futbolcu Laurie Cunningham arasındaki bağlantıya da değiniyor. Her ikisi de Londra’nın ikinci en eski futbol takımı olan Leyton Orient takımında top koşturmuşlar. Özellikle yazının sonundaki videoyu mutlaka izleyiniz.

Maalesef Mete’nin İngiliz takımındaki futbol yaşamı uzun sürmedi. Takım antrenörinin onu transfer etme çabaları politik sebepler yüzünden başarılı olamamış. Lisansı KOP’dan alınamamış. (Kıbrıs Futbol Federasyonu).

Mete kahrolası politika yüzünden potansiyelini gerçekleştirememiş ilk futbolcu, ilk spor insanı değil. Ne de son olacak.

Yazımın başlığı hiç de abartılı değil. Gerçekten Kıbrıs’ın çözümsüzlüğü yüzünden birkaç nesil Kıbrıslıtürk yetenekli genç potansiyellerine ulaşamadan yaşlandı.

Düşünün Veli, Orhan, Zihni, Sevim, Şükrü, Derviş, Erdoğan, Galliga, Nejat, Erbay, Şevko, Türker, Eray, Özer Komando, Levent ve daha birçokları gibi süper yetenekli futbolcular aynı zamanda ama başka ülkelerde doğsalardı belki de en azından diğer Avrupa ünlüleri gibi parmakla gösterileceklerdi.

Tabii futbol sadece bir alan. Atletizm ve diğer spor dallarında, müzik ve diğer sanat alanlarında da çok yetenekli Kıbrıslıtürkler vardı, hala var.

Bu insanlarımızın şanssızlığı Kıbrıs’ta dünyaya gelmeleri. Kıbrıs’ın Pasifik Okyanusunun bir köşesinde değil de Akdenizde olması.

Herşeye rağmen, tüm ambargolara rağmen yine de güçlükleri aşarak başarıya ulaşan gençlerimizi unutmamalıyız.

Ancak Kıbrıs’ın çözümsüzlüğünün gençlerimizin önünde çok büyük engel teşkil ettiği gerçeği inkar edilemez. Çözüm gerçekleşene kadar yine de siyasiler bazı çabalar gösterebilirlerdi.  Yapmadılar. Sporu ve kültürel çalışmaları kahrolası siyasete alet edip gençlerin yolunu tıkayan zihniyetlere lanet olsun.

Bu tür zihniyetlere yaşadığım ülkede, İngiltere’de de zaman zaman şahit oluruz.

2018 yılında CONIFA Futbol Konfederasyonu tanınmamış ülkeler arasında Londra’da bir futbol turnuvası düzenlemişti. Hiçbir uluslararası etkinliğe katılma fırsatı bulamayan futbolcu gençlerimizden oluşan KKTC Milli Futbol takımı da bu turnuvada “Kuzey Kıbrıs” ismiyle yer aldı.

Ancak Londra’da yaşayan Kıbrıslırumlar gençlerimize bunu bile çok görmüşlerdi o zaman. Ellerinden gelen güçlüğü çıkarmak için her çareye başvurdular.

Konu üzerindeki “Yeter artık” başlıklı yazımı okuyunuz.

https://www.kibrispostasi.com/c1-KIBRIS_POSTASI_GAZETESI/j112/a32563-yeter-artik

Gerçekten yeter artık. Yeter artık gençlerimizin karşı karşıya bırakıldığı izolasyon.

Yeter artık çığ gibi büyümekte olan beyin göçü.

Yeter artık basiretsiz, pısırık, koltuk sevdalısı KKTC siyasetçilerinin kayıtsız, nemelazımcı halleri.

Aralarında sözde ilerici dostlarımızın da olduğu Kıbrıslırumların katı, acımasız, uzlaşıdan yoksun tavırları karşısında da artık sesimizi çıkarmak zamanı gelmedi mi?

Geçmiş nesillerin kötü alın yazısından, kaderinden günümüz gençlerinin de etkilenmemesi için daha da çok geç olmadan harekete geçme zamanı gelmedi mi?

2579520cookie-checkPotansiyellerine ulaşamayan nesiller

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.