‘İran’a askeri müdahaleyi içermiyor’

Chirac, Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapılan Güney Amerika ülkeleri-AB liderleri zirvesi vesilesiyle yaptığı açıklamada, İran’ın ”atom bombası imal etme yolunu açabilecek” uranyum zenginleştirmeyi içeren nükleer enerji programını durdurması için hazırlanan BM Güvenlik Konseyi karar tasarısının, ”mutlaka askeri harekat içermediğini” söyledi.

BM Sözleşmesinin 7. bölümünün askeri müdahale seçeneğini zorunlu kılmadığını, devletlerin tasarrufuna bıraktığını hatırlatan Fransa Cumhurbaşkanı’nın bu açıklaması, BM Güvenlik Konseyi’nde Fransa, İngiltere ve ABD ile birlikte atom bombası gücüne sahip diğer daimi üyeler Rusya ile Çin’in İran’ı koruyan tavrıyla uzlaşma yolu olarak addediliyor.

BM Güvenlik Konseyi’nin İran hakkında karar tasarısının kesin son şeklini almadığını hatırlatan Chirac, ”Diplomasi, çok taraflı müzakereler, İran sorununda çözüm yoludur” mesajını verdi.

ANNAN’DAN ABD’YE ÇAĞRI  

Öte yandan BM Genel Sekreteri Kofi Annan, ABD’ye bir kez daha, İran’la, nükleer faaliyetleri konusunda doğrudan temaslarda bulunan üç Avrupa ülkesine katılması yolunda çağrıda bulundu.
 
ABD’nin İran’la doğrudan ilişkisi bulunmuyor…

Viyana’da devam eden Avrupa Birliği – Latin Amerika zirvesinde gazetecilere bir açıklama yapan Annan, Tahran’ın, Washington doğrudan dahil olmadığı takdirde, anlaşmazlığın çözümü konusunda tüm seçenekleri görüşmeye hazır olmayabileceğini vurguladı.

Kofi Annan’ın bu yorumu, ABD içinde ve dışında, önde gelen isimlerin, Beyaz Saray’a, Tahran’la nükleer konuları görüşmeye yeniden başlama çağrısı yaptıkları bir döneme rastlıyor. ABD yönetimi bugüne dek bu çağrıları reddetti.

Batılı ülkeler BM Güvenlik Konseyi’nden, İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin bir karar tasarısı çıkarmayı ertelerken, üç Avrupa ülkesi de Tahran’a nükleer politikalarını değiştirmesinin getireceği yararları ve bu politikalarının devam etmesinin sonuçlarını göstermek üzere tasarlanmış öneriler sunuyordu.

Bu arada ABD’de hem Cumhuriyetçi Parti’nin hem de Demokrat Parti’nin önde gelen isimleri, Washington’a Tahran’la açık bir diyaloga girmesi çağrısı yapmayı sürdürüyor.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, hafta başında ABD Başkanı George Bush’a yazdığı mektupla, geçmişi çok gerilere uzanan bir tabuyu yıkmıştı.

ABD yönetimi, bu mektubu ülke politikalarına yönelik bir saldırı olarak niteledi ve sorunlara doğrudan bir çözüm sunmadığını savundu.

Ancak İran ve ABD’dek bazı uzmanlar, bunun Tahran’ın diyalog arayışı olabileceği görüşünde.

Ahmedinecad, dün Endonezya’da yaptığı konuşmada, nükleer meseleler üzerine her ülkeyle görüşmeye hazır olduğunu belirtti ancak ABD’nin uyguladığı baskıya atıfla “Birisi başınıza silah dayayıp hadi konuş dese, siz konuşur muydunuz?” diye sordu.

İranlı üst düzey bir sözcü, Avrupa’dan gelecek yeni önerilerde, Tahran’a uranyum zenginleştirme izninin verilmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa ülkeleri, Tahran’ın tüm uranyum zenginleştirme faaliyetlerini askıya almasında ısrar ediyorlar. (Ajanslar ve  BBC)


 

1128480cookie-check‘İran’a askeri müdahaleyi içermiyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.