‘İran’ın da eli armut toplamayacak…’

İranlı kaynaklara dayandırılan haberde, sayıları 40 bin kadar olan bu intihar komandolarının mart ayında düzenlenen bir askeri geçit törenine bellerinde patlayıcı takılmış kemerlerle katıldıkları belirtildi.

Haberde, The Sunday Times’ın dinlediği ses kayıtlarında İran Devrim Muhafızı Hasan Abbasi’nin olası 29 Batılı hedefin belirlenmiş olduğunu söylediği ve ‘bazıları İran ve Irak sınırına çok yakın olmak üzere Amerikan ve İngiliz hassas noktalarına saldırmaya hazırız’ dediği aktarıldı.

İran’ın başkenti Tahran’da intihar komandolarını işe almak için kurulan bir merkezde, gönüllülerin Irak’taki Amerikan hedeflerine mi yoksa İsrail hedeflerine mi saldırmayı tercih ettiklerini baştan belirtmek durumunda oldukları da ileri sürüdü.

ORTAK TATBİKATTA DÜŞMAN: İRAN

The Observer de İran’ı işgal tatbikatlarına İngiliz ordusunun da katıldığı haberlerinin, yavaş yavaş savaşa yaklaşıldığına işaret edip etmediğini sorguladı. The Observer bu çalışmanın Amerikalı komutanlar tarafından 1960’lardan bu yana yürütüldüğünü ve söz konusu haberde bildirilen senaryonun İran üzerinde yapılmasının da rastlantıdan ibaret olduğunu öne sürdü.

Gazeteye göre, komutanlar çalışmanın daha gerçekçi olması için, gerçek haritalar kullanıyor ve İran’dan bir önceki çalışmada hedef alınan ülke ise İskoçya’ydı. Gazete bu durumun, İran haritası kullanarak yapılan çalışmanın, gerçekten de İran’ın hedef alındığı anlamına gelmediği şeklinde yorumladı.

İRAN-IRAK BAĞLANTISI

Diğer taraftan Observer’a göre, bu hafta yayınlanacak bir raporda da, İran’ın nükleer programı konusunda sergilediği tavrın, Irak’ın işgali ile bağlantılı olduğu ileri sürülecek.

Bu değerlendirmeye göre İran, bir komşu ülkenin işgalini bir tehdit olarak algıladı ve nükleer güç olan Kuzey Kore’ye dokunulmazken, görece savunmasız olan Irak’ın işgalinden kendince dersler çıkardı.

Gazete, Dış Politika Merkezi adlı kuruluş tarafından hazırlanan raporda, İran’ın Irak’taki direnişle mücadelesi süren Amerikan ordusunun, kendilerine karşı yeni bir cephe açamayacağını da düşündüğü yorumunun yapıldığını yazdı.

The Observer, ABD yönetimi ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın aslında göründüğü kadar güçlü olmadığı ve uluslararası yaptırımın sonuç vereceğine inandıklarını öne sürdü.

1126820cookie-check‘İran’ın da eli armut toplamayacak…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.