Rice, Arap ülkelerine silah satışı yapacak

Savunma Bakanı Robert Gates ile 4 gün sürecek Orta Doğu ziyaretine çıkmadan önce açıklama yapan Rice, Arap ordularına satılacak silahların Irak ve körfez ülkelerinin güvenliği ve istikrarına destek olacağını ileri sürdü.

Rice, silah satış paketinin en az 5 milyar en çok da 20 milyar dolar arasında olacağını ifade ederek, silah satışının bölgedeki ılımlı güçlere yardım edeceğini, İran, Suriye, Hizbullah ve El Kaide’nin bölgedeki olumsuz etkilerini silmeyi amaçlayan geniş kapsamlı stratejiye destek olacağını savundu.

Programla bölgedeki ortaklarının savunma kapasitelerini güçlendirmeye yardım ettiklerini söyleyen Rice, Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkelerine askeri teknoloji ve silah satışını öngören planla ilgili görüşmelere başlamayı planladıklarını da açıkladı.

Washington’un İsrail’e de 10 yıl içinde 30 milyar dolar tutarında askeri yardımda bulunacağı belirtilirken, bu ülkeyle barış anlaşması imzalayan Mısır’ın 13 milyar dolar yardım alacağı kaydedildi.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’un silah satışı yapılmasının planlandığını bildirdiği Suudi Arabistan ile Bahreyn, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri gibi körfez ülkelerine yapılacak askeri yardım miktarıysa Rice’ın açıklamasında yer almadı.

 

1154970cookie-checkRice, Arap ülkelerine silah satışı yapacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.