Rum kesiminin ‘pasaport’ kaygısı

Rum basını, Türkiye ve KKTC devletlerinin “B planıyla” ilgili haberlerini sürdürüyor.

Alithia “B Planını Öne Çıkardılar… Ankara’dan Büyük Vuruş… Sahte Devletin Adını Neden Değiştiriyorlar” başlığıyla manşetten verdiği haberinde, Türkiye ve KKTC devletlerinin BM Güvenlik Konseyi’nin KKTC’nin tanınmasını “yasaklayan” kararlarını etkisiz hale getirmek maksadıyla Eylül ayından itibaren KKTC pasaportlarındaki KKTC ifadesini; Annan planında öngörüldüğü ve İslam Konferansı toplantılarında olduğu gibi Kıbrıs Türk Devleti olarak değiştireceğini yazdı.

Gazete KKTC Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla ilgili detaylara Kıbrıs Türk basınını kaynak göstererek yer verdiği haberinde özetle şunları kaydetti:

“Kıbrıs Türk liderliğinin ve Ankara’nın bu hareketi Kıbrıs sorununa ilişkin bir devrin kapanmasına ve işgal bölgelerinin siyasi açıdan yükseltilmesi veya tanınması için çok daha çağdaş fikirler ve inisiyatiflerle zenginleştirilecek çabaların başlangıcına damgasını vuracak. ‘KKTC’ isminin ‘Kıbrıs Türk Devleti’ olarak değiştirilmesiyle tanınma konusundaki uluslararası baskılar başka bir boyut kazanacak.

Diplomatik kaynaklar; Annan planında işgal bölgelerinin tam da bu isimle ifade edilmesi dolayısıyla Birleşmiş Milletlerin bu yeni ismin kullanılmasını yasaklamakta zorlanacağını değerlendiriyor. Dahası, işgal bölgelerinin Kıbrıs Türk Devleti olarak anıldığı Annan planını kabul etmiş olan Kıbrıslı Türkler yeni pasaportlarıyla AB ülkelerine çok daha kolay seyahat edebilecekler.

Yeni isim, Pakistan gibi İslam Konferansı ülkelerine; ‘devleti’ siyasi açıdan yükseltme veya tanıma yönünde hareket etme yolunu açacak. Bu gelişme Lefkoşa’da endişe yaratıyor. Lefkoşa ‘Bakanlar Kurulu’nun kararlarının resmileşmesini de görmeyi bekliyor.”

Fileleftheros “Ankara Tarafından B Planının Uygulanmasına Başlanıyor… Sahte Devletin Adını Değiştiriyorlar” başlıklı haberinde Türkiye ve KKTC’nin; Annan planında yer alan isim olan Kıbrıs Türk Devleti ismini benimseyerek KKTC’nin ismini değiştireceğini yazdı.

Okurlarına, KKTC Bakanlar Kurulu’nun 23 Mayıs tarihli kararının ardından, KKTC pasaportlarında artık CTR, yani Cyprus Turkish Republic yazılacağını aktaran gazete ilgili kararın KKTC’nin elektronik pasaport sistemine hazırlık ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü-ICAO standardına uyum çalışmaları çerçevesinde alındığı bilgisini verdi.

1539970cookie-checkRum kesiminin ‘pasaport’ kaygısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.