Rusya’nın Suriye’deki Kürt hamlesi ne kadar ciddi?

Fehim Taştekin / Gazeteci-Yazar – Suriye’nin kuzeyindeki fiili özerk yapıya öncülük eden Kürtler, Türkiye’nin planladığı dördüncü askeri müdahaleyi, Rusya ve ABD’nin caydırıcı tutumu sayesinde savuşturduktan sonra siyasi çözümün parçası olma arayışlarını sürdürüyor.

Eylül ayında önce Moskova, ardından Washington’da temaslarda bulunan Suriye Demokratik Meclisi (SDM) Eş Başkanı İlham Ahmed başkanlığındaki Kuzeydoğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi heyeti, 23 Kasım’da Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın daveti üzerine Moskova’ya gitti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov heyetle bizzat görüştü.

Bölgede Amerikan askeri varlığını güvence olarak gören ama çözüm için Rusya’nın garantörlüğüne bel bağlayan Kürtlerin bu yönelimi, Ukrayna ve Kırım dosyasında Rusları bunaltan Ankara’ya yanıt vermek isteyen Moskova’nın arayışı ile çakışıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre görüşmede Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı temelinde siyasi çözümü destekleme, Suriye ekonomisini ve sosyal alanını restore etme, mülteciler ve ülke içinde yerinden edilmiş insanları geri döndürme ve insani yardım konuları ele alındı.

YAZININ DEVAMINI KAYNAĞI BBC TÜRKÇE‘DEN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-59488840

2568520cookie-checkRusya’nın Suriye’deki Kürt hamlesi ne kadar ciddi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.