Ryan’a göre Kıbrıs’ta 4 ana düğüm var

Güney’de yayınlanan Politis ve diğer gazeteler; İngiltere’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Joan Ryan’ın dün Rum Dışişleri Bakanı Markos Kipiranu’yla görüştüğünü ve görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasıyla Kıbrıs’taki temaslarını tamamladığını yazdılar.


Habere göre Ryan açıklamasında; Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin yeni sürecin çıkmaza girmemesi için iki toplum liderinin her türlü çabayı göstermesi gerektiğini ifade etti. Kıbrıs sorunundaki “mevcut zor noktaların değişmediğini” belirten Ryan bu noktaları “güvenlik ve garantiler, mülkiyet, işlevsellik ve sürdürülebilirlik” şeklinde sıraladı.


Gazete; Ryan’ın iki liderin öncelikli olarak çözmeleri gereken sorunların bu 4 başlık olduğunu belirttiğini ve iyi niyet olması durumunda sorunların çözülebileceğinin en iyi örneğinin, açıldıktan sonra kısa bir süreliğine kapanan ancak yeniden açılan Lokmacı kapısı olduğunu ifade ettiğini yazdı.


Şu anki dönemde gerek Kıbrıs Rum gerek Kıbrıs Türk tarafında çözüm için istek olduğunu vurgulayan Ryan; Rum yönetimi başkanlığına Dimitris Hristofyas’ın seçilmesinin Kıbrıs Türk tarafını da etkileyen başka bir hava yarattığını savundu.
Ülkesinin Kıbrıs sorununa ilişkin herhangi “gizli bir ajandası ya da planı olmadığını” söyleyen Ryan; İngiltere’nin arzusunun “adanın taksimi değil yeniden birleşmesi ve adada huzur, güven ve istikrarın sağlanması” olduğunu belirtti.


Gazete; Ryan’ın “Kıbrıs sorununun çözüme kavuşması durumunda İngiliz üslerinin durumunun ne olacağına” ilişkin bir soruyu ise “doğrudan müzakerelerin sonucunu önceden öngörmek istemediğini” söyleyerek yanıtlamaktan kaçındığını ifade etti.


FİLELEFTHEROS: “Hassas Konuları Dinledi ve Kaydetti” başlığı altında verdiği haberinde; İngiliz Yüksek Komiseri Peter Millet’in Çarşamba gecesi Ryan’ın ziyareti sebebiyle Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum kesiminden siyasilerin ve diğer kuruluş temsilcilerinin katıldıkları bir davet verdiğini yazdı.


Gazete; Kıbrıs’ta resmi temaslarda bulunan Ryan’ın gayrı resmi temaslarla da tarafların hassas oldukları noktaları öğrenmeyi arzuladığını ve söz konusu davete katılanların görüşlerini kayda geçirdiğini ifade etti.
Habere göre söz konusu toplantıya AKEL Meclis Sözcüsü Nikos Katsuridis, DİSİ Milletvekili Hristos Stilianidis, DİKO Başkan Yardımcısı Nikos Kolokasidis, EDEK Başkanı Yannakis Omiru ve Çevrecileri Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis katıldılar.    
MİLİBAND: “KIBRIS’TA TARİHİ ŞANS”


HARAVGİ, Ryan’ın açıklamalarını; “Joan Ryan Bilindik Görüşünü Yineledi: Yeni Çözüm Planı Kıbrıslılardan” başlıkları altında verirken, diğer bir haberinde ise İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband’ın; Rum yönetimi başkanlığına Dimitris Hristofyas’ın seçilmesini “çok önemli” addeden açıklamalarına yer verdi.


Gazete, Miliband’ın Londra’da yayın yapan Yunan radyosuna yaptığı açıklamada; Rum Yönetimi Başkanlığına Hristofyas’ın seçilmesinin Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulunması için “büyük bir fırsat yarattığını” söylediğini yazdı.
Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulunması için İngiltere’nin rolünü oynamaya hazır olduğunu ifade eden Miliband, sorunun çözümü kararının Kıbrıs’ta alınacağını, ancak AB ve BM Güvenlik Konseyi üyesi olan İngiltere’nin bu süreçte önemli bir rolü bulunduğuna inandığını sözlerine ekledi.


BROWN: “İZOLASYON ÇÖZÜM İLE TAM OLARAK KALKABİLİR”


Öte yandan gazete bir diğer haberinde, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Malloch Brown’ın İngiliz Üst meclisinde yaptığı konuşmada, İngiltere’nin, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kalkması yönündeki AB kararının uygulanmasını tamamen desteklediğini ifade ettiğini yazdı.


Haber göre Brown yaptığı açıklamada; Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kalkmasını desteklemelerine karışın, bu izolasyonların tam olarak ancak Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulunması durumunda kalkabileceğini savundu.


Tüm dikkatlerin Kıbrıs’ta başlayan yeni sürecin başarısına yoğunlaşması gerektiğini belirten Brown; “Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi durumunda her ailenin gelirinin 5 bin 5 yüz Euro artacağını” da iddia etti.

811910cookie-checkRyan’a göre Kıbrıs’ta 4 ana düğüm var

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.