Sanatçılar’dan bakana sert mesaj

Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Lemi Bilgin’in görevden alınması ve ardından yaşanan istifalar sonrasında bugün Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği’nin çağrısıyla İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde bir araya gelen sanatçılar, DT çalışanlarına destek verdi.


AKM önünde toplanan sanatçılar, yakalarına, tiyatronun simgesi olan ”gülen ve ağlayan yüz”e atıfta bulunan ”beyaz zemin üzerine siyah ağlayan ve ağlayan yüz” yer alan kartlar taktılar.


Alkışlarla toplanan sanatçılar, daha sonra DT çalışanlarını destekleyen bildiriler okudular.


”Devlet Tiyatrosu Çalışanları” imzalı bildiriyi okuyan Can Gürzap, şöyle dedi:


”Devlet Tiyatroları’nda yaşanan deprem, Cumhuriyetimizin en büyük sanat kurumlarından birini daha bitirme operasyonudur. Hedefi, ülkemizdeki kültür-sanat ortamını çölleştirmek ve ortaçağ anlayışına sürüklemektir. Bu girişim kendine Devlet Tiyatroları’nın fikri ve vicdanı hür çalışanları arasından işbirlikçiler bulamayacaktır. Biz Devlet Tiyatrosu çalışanları, halkın tiyatrosunun tüzel kişiliğinin keyfi atamalarla çiğnenmesine izin vermeyecek, kurumumuz özerk bir yapıya kavuşturulana kadar direneceğiz.”


Yıldız Kenter, Lemi Bilgin’in görevden alınmasını, ”Böyle bir icraatın tam tiyatrolar perdelerini açacağı zaman yapılması tiyatronun tepesine inmiş kocaman bir yumruktur” diye değerlendirdi.


Ayten Gökçer de Lemi Bilgin’in görevden alınmasının ardından her yerden reaksiyon alındığını dile getirerek, ”Demek ki bir yanlış var. Tiyatroya sahip çıkmak gerekli” dedi.


Haldun Dormen de dayanışma ve destek için burada bulunduğunu ifade ederek, ”Türk tiyatro tarihinde ilk defa böyle bir dayanışma oluyor. Bu iş Lemi Bilgin’in gidişini aştı. Demek ki bir haksızlık var ortada” diye konuştu.


İstanbul Şehir Tiyatroları Sanatçıları Derneği bildirisinde de Devlet Tiyatroları’nın onurlu karşı koyuşunun desteklendiği ifade edildi.


Özerk Sanat Konseyi bildirisini okuyan Vecdi Sayar da demokratik, özerk kamu tiyatrolarını savunduklarını söyledi.


Devlet Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı bildirisinde de çözümün özerk sanat kurumları olduğu kaydedildi.


Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) İstanbul Şube Başkanı Murat Karasu da ”Biz perdelerimizi hep alkışlarla kapattık. Şimdi alkışlarla yeni bir başlangıç yapmak istiyoruz” diye konuştu.


AKM’nin önündeki etkinliğe, aralarında Tarık Akan, Tamer Karadağlı, Cihat Tamer, Aliye Uzunatağan’ın da yer aldığı çok sayıda sanatçı katıldı.

1023980cookie-checkSanatçılar’dan bakana sert mesaj

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.