Sefer Selvi: Karikatür eleştirel bir anlatım biçimi

Şeyma AKCAN / Evrensel İstanbul – İstanbul Tabip Odasının düzenlediği Dr. Ali Özyurt Basında Sağlık Ödüllerinde Karikatür Ödülü’nü alan Gazetemiz Karikatüristi Sefer Selvi, “Karikatür eleştirel bir anlatım biçimi’ dedi.

İstanbul Tabip Odasının her yıl düzenlediği Dr. Ali Özyurt Basında Sağlık Ödülleri sonuçlandı ve ödüller sahiplerine dün İstanbul Kültür Üniversitesi Bakırköy yerleşkesinde yapılan törenle verildi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti adına Sibel Güneş, Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği adına Nuray Karagöz, Görsel Medya Temsilcisi Dilek Dindar, Yazılı Medya Temsilcisi Fatih Polat ve İstanbul Tabip Odası adına Dr. Ertuğrul Oruç jüri üyesi oldu.

Gazetemiz Karikatüristi Sefer Selvi’nin “Ben Kayyumum Doktor Değil” karikatürü, Karikatür Ödülü’ne layık görüldü. Ödülün, sağlık sisteminin çarpıklığını ve son yıllarda hemen tüm yönetsel alanlarda gündemimize giren kayyum gerçeğini, etkileyici ve eleştirel bir görselle ele alan karikatürü sebebiyle Sefer Selvi’ye verildiği belirtildi.

Sefer Selvi’nin ödüle değer görülen karikatürü

‘KENDİMİ ANCAK KARİKATÜRLE İFADE EDEBİLİRDİM’
Sefer Selvi, aldığı ödüle ve karikatüre ilişkin “Şifa dağıtan ellerden” ödül aldığı için mutlu olduğunu dile getirirken politik mizah yapmanın öneminin baskı dönemlerinde arttığını belirtti. Birçok hakkın kısıtlandığı, söylenenlerin hemen cezalandırılabildiği, insanların özgürce kendilerini ifade edemediği bir baskı dönemi içinden geçtiğimizi vurgulayan Selvi, “Bu dönemlerde karikatüre daha fazla görev düşüyor çünkü karikatür eleştirel bir anlatım biçimi” dedi.

Kendisi için bir ifade biçimi olarak karikatür yapmasının sebebinin karikatürün eleştirel ve muhalif olmasını söyleyen Selvi, “Hangi iktidar olursa olsun, karikatür her dönem eleştireldir. Çizerek başka şeyler de yapabilirdim. Örneğin bir dönem animasyon yapıyordum ama bıraktım çünkü kendimi ifade edemiyordum. Beni tatmin etmedi çünkü ülkenin gidişatı, yaşananlar rahatsız ediyordu beni. Bunu ancak karikatürle ifade edebilirdim” dedi.

‘DİRENEN AYAKTA DURABİLİYOR’
Karikatürün muhalif yanına dair Selvi, “Gelenek-göreneklere, yaşantıdan meselelere eleştiri getirebilir. Politik olmasa da her zaman muhalif bir yanı vardır karikatürün. Muhalif olmasa da her şeye dava açılabiliyor zaten. Muzır Neşriyat Kurulundan LeMan karikatürü hakkında ‘ahlaka aykırı’ kararı gibi. Herkesin özgürlükleri kısıtlanıyor zaten bu dönemlerde” ifadelerini kullandı.

Sansür ve otosansür gibi baskı biçimleri karşısında Selvi, “Direnen ayakta durabiliyor, direnmeyen vazgeçiyor. Direnmek gerekiyor. İfade ederken sanatçı yaratıcılığını kullanarak eleştirel olabilir. Mizah her zaman bir yolunu bulur” yorumunda bulundu.

2764140cookie-checkSefer Selvi: Karikatür eleştirel bir anlatım biçimi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.